Wanneer u donateur bent of lid van Jubal Support, mag u uw bijdrage onder voorwaarden aftrekken van de belastingen. Dat betekent dat u ongeveer de helft van uw bijdrage kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt.

Aangescherpte regels ANBI sinds 2010

Sinds 1 januari 2010 zijn de regels voor de zogenaamde “algemeen nut beogende instellingen” (ANBI) aangescherpt. Als gevolg hiervan heeft Jubal, net als (nagenoeg) alle andere muziekverenigingen, destijds de ANBI-status verloren. Dat betekent dat u uw de bijdrage aan Jubal op dit moment niet zomaar als gift van de inkomstenbelasting en/of de vennootschapsbelasting mag aftrekken.

Versoepeling aftrekbaarheid sinds 2014: twee eisen

Sinds 1 januari 2014 zijn de regels voor de inkomstenbelasting weer iets versoepeld. U mag als privépersoon nu giften aan verenigingen zoals Jubal aftrekken, indien aan twee voorwaarden wordt voldaan:

 1. de gift moet schriftelijk vastliggen; en
 2. de gift moet minimaal vijf jaar lang worden verstrekt.

Ad. 1. Eerste eis is slechts formaliteit

Aan de eerste eis kan eenvoudig worden voldaan. De Belastingdienst zelf heeft hiervoor voorbeeldformulieren ter beschikking gesteld. U kunt deze via de website van de Belastingdienst downloaden.

Ad. 2. Tweede eis lijkt ons overkomelijk

Wat betreft de tweede eis blijkt dat veel leden van Jubal Support en veel donateurs (gelukkig) al vele jaren lid/donateur zijn. Wij denken dan ook dat voor velen deze eis overkomelijk is. Wanneer u nog 5 jaar of meer een bijdrage wilt leveren, kunt u namelijk profiteren van (fors!) belastingvoordeel.

Rekenvoorbeeld

  Zonder belastingvoordeelMet belastingvoordeel
Bruto bijdrage 100 euro 100 euro
Aftrek 52% -- 52 euro
Netto bijdrage 100 euro 48 euro

Fors belastingvoordeel

Het aftrekken van giften werkt net zo als het aftrekken van uw hypotheekrente. U vermindert uw belastbare inkomen dankzij de aftrekpost. Dit betekent dat u 42% (bij een modaal inkomen) of 52% (bij een wat hoger inkomen) van de gift terugkrijgt van de belastingdienst. U betaalt dus netto maar ongeveer de helft van het bedrag dat u aan Jubal schenkt!

Andere regels voor vennootschapsbelasting

De hiervoor beschreven regels gelden alleen voor de inkomstenbelasting. Voor leden van Jubal Support die vennootschapsbelasting betalen, geldt dat giften alleen aftrekbaar zijn als deze aan ANBI's zijn gedaan. Zoals hiervoor beschreven is Jubal door een aanscherping van de wet helaas geen ANBI meer.

Gelukkig is er ook voor deze leden van Jubal Support de mogelijkheid de bijdrage aan Jubal Support van de belastingen af te trekken. Alle sponsoring met een zakelijk karakter is namelijk in beginsel aftrekbaar van de winst. Dit zakelijk karakter hopen we te versterken door de naamsbekendheid van de leden van Jubal Support te vergroten. Mede om die reden staan de leden van Jubal Support vermeld in ons clubblad en op onze website (tenzij daarvoor geen interesse bestaat). Jubal is verder - voor zover nodig - bereid om met ondernemingen mee te denken hoe de bijdrage voor de fiscus te verantwoorden.

Grijp uw kans en realiseeer het belastingvoordeel in een paar stappen

Voor alle leden van Jubal Support en donateurs ligt hier dus een kans op (fors) belastingvoordeel. Wilt u deze kans grijpen? Volg dan deze instructies:

 • Voor alle privépersonen en de ondernemers die onderworpen zijn aan de inkomstenbelasting
  1. Download de "Overeenkomst periodieke gift in geld" op de website van de Belastingdienst via deze link.
  2. Vul beide exemplaren in. Bij de gegevens van Jubal vermeldt u het volgende:
   • Naam: Chr. Muziekvereniging Jubal Varsseveld
   • Transactienummer: dit laat u leeg en vullen wij later voor u in
   • RSIN: 804219072
  3. Onderteken beide documenten.
  4. Stuur het “exemplaar voor de ontvanger” retour aan Jubal aan onze penningmeester. Dit mag per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anders via het postadres vermeld op de betuurspagina.
  5. Bewaar het "exemplaar voor de schenker" in uw eigen administratie.
  6. Geef vervolgens bij de komende aangifte inkomstenbelasting uw bijdrage op als “periodieke gift”.
    
 • Voor alle overige ondernemers
  • Overleg met uw boekhouder / fiscalist of u de bijdrage als zakelijke uitgave mag aftrekken van uw winst.

Ten slotte

Tot zover deze informatie. Wij hopen dat deze informatie voor u van dienst is. Heeft u vragen over het voorgaande? Stuur dan een e-mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens alle (jeugd)leden van Jubal nogmaals heel hartelijk dank voor uw ondersteuning.

Ps. Deze informatie is met grote zorg samengesteld. Het kan zijn dat door bijv. wetswijzigingen de informatie niet langer actueel is. Raadpleeg bij twijfel altijd de website van de Belastingdienst.

Inloggen