Website Jubal in nieuw jasje gestoken

Verenigingsnieuws

De website van Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld is sinds vandaag in een nieuw jasje gestoken. Wil je weten wat er allemaal is veranderd? Lees hier meer!

Overstap naar Joomla in zomer 2009

In de zomer van 2009 is de website voor het laatst grondig onder handen genomen. Er is toen gekozen om gebruik te gaan maken van Joomla – een zogenaamd content management system (cms) – als achterliggende techniek voor de website. Door Joomla te gaan gebruiken werd het onderhoud van de website veel eenvoudiger. Zo zijn er allerlei uitbreidingen op Joomla te verkrijgen die eenvoudig kunnen worden geinstalleerd (en dus niet zelf hoeven te worden geprogrammeerd). Van dergelijke uitbreidingen op Joomla maken we bij Jubal ook dankbaar gebruik (denk aan de agenda, de fotopagina, de bestanden op het ledendeel, etc.).

En nieuwe layout in zomer 2009

Naast een nieuwe techniek is toen ook de overstap gemaakt naar een nieuwe layout. Die nieuwe layout kenmerkte zich onder meer door een continu zichtbaar en steeds verder uitklappend menu aan de linkerkant, een continu zichtbaar kruimelpad bovenaan in beeld en totale ingratie van alle verschillende functies van de website (inclusief ledendeel) in dezelfde layout. Deze layout is te zien in de afbeelding rechts.

Nieuwe versie van Joomla

We zijn ondertussen alweer enkele jaren verder en er is een nieuwe versie van Joomla verschenen (namelijk 2.5). Tot voor kort maakten we gebruik van Joomla versie 1.5. De organisatie achter Joomla had al aangekondigd versie 1.5 op een bepaald moment niet meer te onderhouden. We moesten dus op een gegeven moment wel over naar Joomla versie 2.5. Het is immers geen optie om achterhaalde, niet meer onderhouden software te gebruiken (dat is vragen om last van hackers).

Overstap naar nieuwe versie Joomla

Overstappen naar een nieuwe versie van Joomla is echter geen kwestie van even een update installeren en klaar. Joomla 2.5 verschilt namelijk fundamenteel van Joomla 1.5. Voordat we konden overstappen moest het volgende gebeuren:

  • van alle bestaande uitbreidingen op Joomla (zoals de agenda, etc.) moest een nieuwe versie worden gevonden, getest en geinstalleerd;
  • de bestaande inhoud van de website moest worden omgezet naarJoomla versie 2.5;
  • de koppeling tussen de ledendatabase en de website moest worden vernieuwd;
  • de layout moest worden aangepast voor Joomla versie 2.5.

Gelukkig bestaande er hulpmiddelen die een deel van dit werk vergemakkelijken. Dat neemt niet weg dat er het nodige handwerk in deze aanpassing is gaan zitten. Dit verklaart ook waarom de website de afgelopen week niet bereikbaar was. Net zoals je een automotor niet vervangen terwijl de auto rijdt, zo kun je de basistechniek van een website ook niet onderhouden op het moment dat er bezoekers op de site zijn.

Nieuwe layout gemaakt

Zoals hiervoor al aangegeven moest de layout (om technische redenen) worden aangepast. Strikt genomen hadden we de bestaande layout kunnen aanpassen aan de nieuwste versie van Joomla. We hebben echter deze kans aangegrepen om iets verder te gaan en de layout van de site weer eens flink te vernieuwen. Behalve een andere kleurstelling en indeling, zijn er ook enkele andere wijzigingen:

  • de rechterkolom is in en uit te klappen (klik op "close info", of juist op "open info" om de verborgen rechterkolom weer terug te halen);
  • er heeft een verdere integratie met Facebook plaatsgevonden, zo vind je in de rechterkolom een verwijzing naar onze Facebook-pagina en kun je bij foto's voortaan direct op "Vind ik leuk" klikken;
  • ook onze filmpjes op Youtube zijn terug te vinden in de rechterkolom, zodra je een filmpje aanklikt wordt deze afgespeeld;

Vragen? Opmerkingen?

We zijn er benieuwd wat je van deze wijzigingen vindt. Laat je reactie achter op Facebook, of gebruik het contactformulier om in contact te treden met de webmasters.

Ook horen we het graag wanneer je ergens een foutje tegenkomt op de website. We hebben ons best gedaan alle informatie zo goed mogelijk over te zetten, maar het is best denkbaar dat ergens op de meer dan 500 pagina's (!) die onze website telt nog een foutje staat. Ook kan het best dat bepaalde informatie op de site nog niet helemaal up-to-date is, ook dan horen we graag van jullie. We zijn de laatste dagen zo druk geweest met de techniek, dat de inhoud soms net wat minder aandacht heeft gekregen. Met jullie hulp zijn alle foutjes en onvolkomenheden aan de site het snelst verholpen. Alvast dank!

 

Tags :

Verenigingsnieuws

Share This :