Tip belastingaangife: donateursbijdrage soms aftrekbaar

Verenigingsnieuws

Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte.

In dat kader een tip voor donateurs: onder voorwaarden mag u uw bijdrage aan Jubal aftrekken van de belastingen.

De belangrijkste voorwaarden zijn dat u (i) schriftelijk vastlegt dat u (ii) minimaal vijf jaar (iii) dezelfde bijdrage doet.

Simpel gezegd: bent u nu donateur en wilt u dat wel voor nog vijf jaar zijn? Onderneem dan nu actie en profiteer van belastingaftrek. U krijgt dan namelijk bijna de helft van uw bijdrage terug van de belastingen. U kunt dan namelijk tegen een belastingpercentage van maximaal 43% aftrekken (dat percentage zakt op termijn naar 37%).

Klinkt dat schriftelijk vastleggen ingewikkeld? We helpen u graag mee! Neem even contact op met de penningmeester. Of download de voorbeeldovereenkomst op de site van de belastingdienst.

Het mooie is dat u bij de periodieke gift aftrekt zonder drempels. Hiervoor gelden dus niet de ingewikkelde regels van minimaal 1% en maximaal 10% van uw inkomen aftrekken.

Details leest u na op de site van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/gift-aftrekken. Of lees de uitgebreide (maar leesbare) uitleg bij de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/erven-schenken/geven-goed-doel 

Ps. Als u toch gaat profiteren van de belastingaftrek, dan wilt u wellicht ook wel een verhoging van uw bijdrage overwegen? Wat voor u “gratis geld” is, zijn voor onze vereniging immers echte euro’s. Zie onderstaande rekenvoorbeeld. Alvast bedankt!

Rekenvoorbeeld

 

  Zonder belastingvoordeelMet belastingvoordeel
Bruto bijdrage 50 euro 88 euro
Aftrek 43% 37,84 euro
Netto bijdrage 50 euro 50,16 euro
Tags :

Verenigingsnieuws

Share This :