Tweemaal openbaar D-examen op 15 juni bij Muziekvereniging Jubal

Persberichten

Varsseveld – Op vrijdag 15 juni 2012 doen saxofoniste Willeke van de Wardt en baritoniste Esther van Braak allebei openbaar examen onder begeleiding van het A-orkest van Christelijke Muziekvereniging ‘Jubal’ uit Varsseveld.

Tweemaal een D-examen

Voor amateurmuzikanten bestaan er landelijke muziekexamens op vier niveaus: A, B, C en D. Het is bij Jubal mogelijk om opgeleid te worden en examen te doen op al die niveaus. Esther en Willeke volgen allebei al jaren muziekles bij muziekvereniging Jubal. Zij hebben dan ook al de nodige diploma’s op zak. Zo behaalde Esther (1994) op haar baritone achtereenvolgens in 2005, 2007 en 2010 haar A-, B- en C-diploma. Saxofoniste Willeke (1995) behaalde haar A-, B- en C-diploma respectievelijk in 2007, 2009 en 2010. Beide meiden gaan nu op voor hun D-examen, het allerhoogste niveau voor amateurmuzikanten. “Wij zijn als vereniging supertrots dat we, net als een paar jaar geleden, alweer twee van onze leerlingen mogen begeleiden bij het openbare gedeelte van hun D-examen”, aldus voorzitter Erwin Heersink. “Het is fantastisch om te zien dat ons opleidingsprogramma deze vruchten afwerpt”.  

Solowerk onder begeleiding van orkest

Tijdens het openbare examen wordt door de examenkandidaten een solowerk uitgevoerd onder begeleiding van het A-orkest van Jubal. Esther zal het werk Fatasia for Euphonium and band uit 1973 van compost Gordon Jacob voor u vertolken. Het is een technisch uitdagend werk waarin enkele thema’s steeds terugkomen en waarin Esther zal laten horen hoe divers de baritone als instrument is. Willeke voert het werk Rhapsody for Euphonium and concert band (1999) uit van de componist James Curnow. Dit is een vierdelig werk, bestaande uit twee snelle en twee langzame delen, dat als geheel een prachtige balans vormt tussen melodische lijnen en uitdagende technische passages. Het werk is oorspronkelijk voor euphonium geschreven, maar zal door Willeke op de tenor-saxofoon worden vertolkt.

Andere onderdelen examen

Het D-examen bestaat naast de openbare uitvoering van een solowerk ook uit een theorie-examen en uit een besloten praktijkexamen (waarbij alleen de docent en examinator aanwezig zijn). Het theorie-examen is door zowel Esther als Willeke in het voorjaar van 2011 al met succes afgelegd. Het besloten praktijkgedeelte van het examen zal door Willeke de dag na het openbare optreden worden afgelegd. Esther zal haar praktijkexamen een week later afleggen. Beide meiden weten dus op de avond zelf nog niet of ze voor hun D-examen geslaagd zijn. “We zijn er van overtuigd dat Esther en Willeke allebei zullen slagen voor hun examen en wensen hen alvast veel succes toe”, aldus voorzitter Erwin Heersink.

Tijd en locatie

Het concert vindt plaats in de Grote Kerk te Varsseveld en begint om 20.30 uur. Het concert is gratis toegankelijk. Wilt u meer weten over dit prachtige concert en onze vereniging? Kijk dan eens op www.jubalvarsseveld.nl.

Noot voor de pers: neem voor meer informatie contact op met Thera Lammers (secretaris) op telefoonnummer: (0315) 79 50 17 of e-mailadres: info@jubalvarsseveld.nl.

Tags :

Persberichten

Share This :