Persbericht: gezamenlijke najaarsconcerten KWOV Winterswijk en Jubal

Persberichten

De Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging en Chr. muziekvereniging Jubal uit Varsseveld geven in november samen twee najaarsconcerten. Aangezien het instuderen van muziekwerken voor een concert vele weken kost, wilden beide verenigingen graag een gelegenheid om meer dan eens de ingestudeerde werken voor publiek te mogen brengen. Door twee gezamenlijke concerten krijgt zowel Jubal als KWOV de kans de werken vaker uit te voeren. Bovendien geldt voor beide verenigingen dat één optreden op onbekend terrein plaatsvindt. Voor de muzikanten belooft dit dan ook een leerzame samenwerking te worden. Het publiek kan nu tweemaal genieten van een zeer uitgebreid dubbelconcert met bekende orkesten uit de regio.

Het eerste concert vindt plaats op vrijdag 5 november in de Grote Kerk te Varsseveld. Op zaterdag 13 november zal het programma nogmaals worden uitgevoerd, ditmaal in de muziekschool te Winterswijk.

Beide orkesten komen uit in de vaandelafdeling, de hoogste afdeling voor amateur-muzikanten. Het geheel zal dan ook een programma op muzikaal hoog niveau zijn. Er is bewust gekozen voor een programma met voornamelijk symfonische blaasmuziek. Dit is muziek die prettig in het gehoor ligt, maar tegelijk van behoorlijk technisch niveau is.

Het programma van Jubal valt op door het uitvoeren van een solowerk voor hoorn. Titel van dit werk is Concerto for Horn – Opus 8 en het werk is geschreven door de componist Franz Strauss (1822). Dit eerste hoornconcert van Strauss is sonoor en romantisch van karakter. Het werd het eerst uitgevoerd door Strauss zelf in de lente van 1865. Solist is beroepsmuzikant Gerben de Boer, die werkzaam is bij de Johan Willem Friso Kapel te Assen (Koninklijke Landmacht). Gerben is op jonge leeftijd begonnen met musiceren bij Jubal en is al die tijd lid gebleven, ook toen hij beroepsmuzikant werd.

De KWOV zal onder andere the Armenian Dances I en II ten gehore brengen. Deze werken zijn van de Amerikaanse componist Alfred Reed (1921), die van 1966 tot 1993 professor in de muziekwetenschappen was aan de Universiteit van Miami. Hij heeft met the Armenian Dances een suite van vijf delen geschreven, die allemaal gebaseerd zijn op authentieke Armeense dansen. Alle delen hebben boeiende, pakkende melodieën en een fascinerende, soms opzwepende ritmiek.

Na het enorme succes van het eerste werk, besloot Alfred Reed verder te werken aan de suite en hij schreef nog vier delen: Armenian Dances II was geboren. De verschillende delen beloven een zeer afwisselend geheel. Beide suites sluiten echter ook perfect op elkaar aan, iets dat KWOV zal laten horen.

Beide concerten beginnen om 20.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie op de websites: www.kwov.nl en www.jubalvarsseveld.nl.

Tags :

Persberichten

Share This :