Op zaterdag 18 juni jl. hebben een zevental muzikanten van Chr. Muziekvereniging Jubal hun muziekexamen afgelegd. Voor de deelnemers was het wel zweten: ruim 28 graden op de thermometer en dan ook nog een zenuwslopend examen moeten doen was voor de kandidaten geen pretje.
Al eerder dit jaar hebben de muzikanten hun theorie-examen behaald, een vereiste om mee te mogen doen aan het praktijkexamen. Het praktijkexamen werd gehouden in de Openbare School Rozengaardsweide te Hengelo (Gld).
De slagwerkers Jorik Hofs (B examen), Wessel Westerveld (B examen) en Gerdien Heusinkveld (A examen) waren ’s ochtends al bijtijds uit bed. Hun examen werd vanaf 08.45 uur afgenomen, en omdat men zelf de instrumenten naar het examen moet meenemen, was men al vroeg uit de veren om de pauken, een xylofoon en overig slagwerk in een aanhanger te laden. Bij aankomst in Hengelo bleek dat de pauken niet door de deuren van het examenlokaal konden, dus werd na enig improviseren het paukexamen buiten afgenomen, hetgeen voor de buurt natuurlijk wel wat minder prettig was. Alledrie zijn geslaagd met respectievelijk 42, 43 en 45 punten (gemiddeld 7 tot ruim een 7).
’s Middags was het de beurt aan de blazers Esther van Braak (A examen) en Willemijn Hettinga (A examen, beide bariton/euphonium), Bart Heersink (A examen hoorn) en Jeroen Hobelman (C examen trombone). De temperatuur in het schoolgebouw was inmiddels gestegen tot tropische waarden. Desondanks wisten ook zij het examen met goed gevolg af te leggen. De dames haalden 44,5 en 45 punten, terwijl de heren 45,5 en 43,5 punten bij elkaar speelden.
Chr. Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld start in september weer met haar muziekopleidingen. Jubal biedt hierbij voor elk wat wils in een helder traject.
Dit traject begint meestal in groep 4 van de basisschool met algemene muzikale vorming. Onder leiding van een docent wordt in kleine groepjes het notenschrift geleerd met behulp van de blokfluit. Ook komt de leerling hierbij al vroeg in aanraking met wat het is om samen te spelen met anderen, wordt de ontwikkeling van gevoel voor ritme gestimuleerd en is er veel ruimte voor eigen creativiteit.
Na het tweede jaar blokfluiten mogen de leerlingen een instrument kiezen dat ze daarna willen leren bespelen. Grofweg wordt er gekozen tussen de instrumenten van een harmonieorkest (hout- en koperinstrumenten en slagwerk), of dat van de malletband (ritmisch en melodisch slagwerk). Dit uitkiezen gebeurt altijd in het bijzijn van muzikanten die het instrument al spelen, vaak zelf ook nog leerling. Op deze manier kan de leerling een goed beeld krijgen van het instrument en op een prettige wijze tot een keuze komen.
Onder leiding van een professionele docent krijgt de leerling vervolgens wekelijks individueel les op het gekozen instrument. Na zo’n anderhalf tot twee jaar kan de leerling dan vaak opgaan voor het A-diploma van de NFCM. Nog weer zo’n anderhalf jaar later is de leerling meestal klaar om op te gaan voor het B-diploma.
Er is echter meer dan de muzieklessen en diploma’s. Al na een half jaar mogen de leerlingen die gekozen hebben voor een instrument van de harmonie, meespelen in het C-orkest. Samen met leeftijdsgenootjes wordt hier gewerkt aan leuke en eenvoudige muziek. Ook wordt de muziektheorie bij dit orkest direct in de praktijk gebracht, zodat de moeilijke Italiaanse termen meteen meer gaan ‘leven’ bij de leerlingen.
Na het behalen van het A-diploma mogen de leerlingen meespelen bij het B-orkest. Bij dit orkest is het opnieuw de bedoeling het samenspel te bevorderen, alleen ligt het niveau ditmaal weer wat hoger. Na het behalen van het B-diploma mogen de leerlingen meespelen met het A- of het ‘grote’ orkest.
Voor de leerlingen van de slagwerkinstrumenten geldt dat zij na het behalen van het A-diploma mogen meespelen in de malletband. Aangezien de malletband kleinschaliger is bestaat er geen aparte groep voor leerlingen. Bij de malletband krijgt de leerling in plaats daarvan wat meer de tijd om te wennen aan het samenspelen, zodat wanneer de leerling er klaar voor is hij mee kan doen met de optredens.
Voor leerlingen vanaf 11 jaar is er een afwijkend traject. Vraag naar de mogelijkheden.
Naast alle muzikale activiteiten is er ook het jaarlijkse kamp. Voor iedereen die jong is of zich jong voelt worden gedurende een weekend diverse spellen georganiseerd. En ’s avonds is hierbij het traditionele kampvuur. Dat dit een succes is mag blijken uit de enquete op de website: 97% van de mensen vond het kamp ‘leuk’ of ‘fantastisch’ en net zo veel mensen willen volgend jaar weer mee op kamp!
Iedereen die interesse heeft in muziekles kan voor meer informatie een kijkje nemen op de website van Jubal. Deze is te vinden op www.jubalvarsseveld.nl. Ook vindt u daar informatie over de andere activiteiten die Jubal organiseert. Of neem contact op met Alwi Siebers, te bereiken op (0315) 29 84 98 / alwi@jubalvarsseveld.nl.