Persbericht: Drie orkesten vertolken ieder drie nummers op afwisselende muzikale avond

Persberichten

Varsseveld – Op zaterdag 10 november 2012 vindt in de Grote Kerk te Varsseveld een concert plaats waaraan maar liefst drie lokale orkesten hun medewerking verlenen: het B-orkest van Jubal Varsseveld, het A-orkest van Harmonie Ulft en het A-orkest van Jubal Varsseveld.

Concoursvoorbereiding

Twee van de drie deelnemende orkesten gaan dit najaar op concours in Enschede. Het gaat om het A-orkest van Harmonie Ulft en het B-orkest van Chr. Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld. Beide orkesten hebben de laatste maanden hard gewerkt in de voorbereiding naar dit concours toe. Zij willen het eigen publiek graag in de gelegenheid stellen om te genieten van de ingestudeerde werken, zonder dat per se naar Enschede gereisd hoeft te worden. Verder zijn de orkesten erg benieuwd te horen wat het publiek vindt van de werken en deze wijze waarop deze worden vertolkt.

Drie werken per orkest

Tijdens een concours voert een deelnemend orkest twee werken uit voor een professionele jury. De jury beoordeelt de werken door zowel cijfers – onderverdeeld in maar liefst 10 verschillende categorieën – als algemeen commentaar in een juryrapport te geven. De orkesten streven er uiteraard naar met een zo hoog mogelijke beoordeling naar huis te gaan. Ieder orkest begint zijn uitvoering met een inspeelwerk, dat niet door de jury wordt beoordeeld. Het totaal aantal op een concours te spelen nummers komt zodoende op drie.

Concours B-orkest Jubal

Het B-orkest van Jubal bijt tijdens dit concert het spits af. Het B-orkest gaat op zaterdag 24 november 2012 op concours en komt daar uit in de 4e divisie. Het opleidingsorkest staat onder leiding van Gerjo Seesink.

Het B-orkest zal inspelen met het werk “Guardians of Peace” van de Amerikaanse componist James L. Hosay. Daarna wordt het werk “Silva Nigra” van de Duitse componist Marcus Götz voor u uitgevoerd. In dit werk wordt de veelzijdigheid van het Duitse Zwarte Woud verbeeld. Ten slotte zal het B-orkest “Rhapsodia” van Robert Finn (een pseudoniem van Bert Apportmont) uitvoeren. Het betreft een zeer afwisselende en toegankelijke compositie waarin diverse menselijke gevoelens worden verklankt.

Concours Harmonie Ulft

Daarna zal het A-orkest van Harmonie Ulft uit Ulft voor u optreden. Dit orkest gaat op concours op zondag 25 november 2012 en komt daar uit in de 3e divisie. Het orkest staat onder leiding van Henk-Jan Heijnen.

Het orkest zal tijdens dit concert (en tijdens het concours) als inspeelwerk voor u een selectie vertolken van de filmmuziek van “The Lord of the Rings”. Vervolgens staat het werk “Pilatus: Mountain of Dragons” van componist Steven Reineke op het programma. Dit werk verbeeldt de tocht van een groep bergbeklimmers die op de berg Pilatus in Zwitserland op zoek is naar draken. Het programma wordt afgesloten met “Absalon” van de Belgische componist Bert Appermont. Deze dynamische compositie schildert de historiek van de stad Kopenhagen, die in de 12de eeuw werd gesticht door bisschop Absalon.

Optreden A-orkest

Het A-orkest van Jubal gaat dit jaar niet op concours. Ook dit orkest is echter de laatste maanden erg druk geweest met het instuderen van een afwisselend programma. Het orkest staat onder leiding van Henk-Jan Heijnen.

Het programma van het A-orkest bestaat ook uit drie concertwerken en is zeer contrastrijk te noemen. Als eerste wordt het klassieke en wereldberoemde werk “Adagio from Symphony No. 7” uit 1884 van de componist Anton Bruckner uitgevoerd, in een bewerking van componist Philip Gordon. De componist heeft dit rustige en gedragen werk geschreven op basis van zijn voorgevoel dat zijn collega-componist Richard Wagner wel eens op korte termijn zou kunnen komen te overlijden (hetgeen een juist voorgevoel bleek). Het A-orkest maakt vervolgens een radicale omslag door het moderne werk “To Tame The Perilous Skies” van de Amerikaanse componist David Holsinger voor u ten gehore te brengen. Dit werk is geschreven in opdracht van de Amerikaanse luchtmacht en verbeeldt de strijd van twee partijen die een oorlog met elkaar in de lucht uitvechten. Voor zover Jubal bekend is dit werk nog nooit eerder in Nederland uitgevoerd. Het A-orkest sluit de avond af met het werk “Songs of the Wizz” van arrangeur Peter Kleine Schaars, dat een selectie bevat van de filmmuziek van de bekende film “the Wizard of Oz”.

Tijd en locatie

Het concert vindt plaats in de Grote Kerk te Varsseveld en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 7,50. Wilt u meer weten over dit prachtige concert en onze vereniging? Kijk dan eens op www.jubalvarsseveld.nl.


Noot voor de pers: neem voor meer informatie contact op met Thera Lammers (secretaris) op telefoonnummer: (0315) 79 50 17 of e-mailadres: info@jubalvarsseveld.nl

Tags :

Persberichten

Share This :