Jubal vernieuwt muziekopleiding en introduceert groepslessen

Persberichten

Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld vernieuwt komend schooljaar (2018/2019) haar muziekopleiding. De belangrijkste wijzigingen zijn: (1) introductiecursus in oktober i.p.v. januari, (2) introductie van groepslessen, (3) kortere duur van individuele lessen en (4) lagere prijzen.

Introductiecursus MMJZ in najaar

Sinds 2008 verzorgt Jubal jaarlijks een introductiecursus muziek voor kinderen uit groep 4 en 5 onder de naam “Muziek Maak Je Zelf” (MMJZ). Deze cursus vond altijd plaats in het eerste kwartaal van het jaar (januari tot april).

Vanaf komend seizoen wordt de cursus gegeven van oktober tot januari. Deze nieuwe opzet sluit beter aan bij het schoolritme van de kinderen. Ook is er zo meer tijd om na MMJZ tot aan de zomervakantie muziekles op een instrument te volgen.

Introductie groepslessen

Leerlingen van Jubal hebben straks de keuze uit individuele lessen of groepslessen (2-4 leerlingen tegelijkertijd). De individuele lessen zijn voor de leerlingen die verdieping zoeken. De groepslessen zijn betaalbaarder en maken muziekles beter bereikbaar voor een breed publiek.

De leerlingen die na MMJZ muziekles willen volgen, doen dat in principe eerst met groepslessen. “De leerlingen blijven zo bij elkaar na MMJZ. En samen lessen is aan het begin van de muzikale carrière gewoon heel leerzaam”, legt leerlingencoördinator Alwi Siebers uit. Tegen de zomervakantie kan de leerling kiezen of hij/zij na de zomervakantie met groepslessen of individuele lessen verder wil.

Reactie op bezuinigingen

De aanleiding voor de nieuwe opzet is de herziening van de subsidie. “Sinds de gemeente de subsidie heeft hervormd, krijgen we geen geld meer voor muziekles”, legt leerlingencoördinator Alwi Siebers uit. “We moesten dus iets aan het bestaande model doen”.

Betaalbaarheid en les op locatie voorop

Bij het herzien van het programma waren betaalbaarheid en behoud van lessen in Varsseveld belangrijk”, vervolgt voorzitter Mark Jansen. Dit is gelukt: individuele lessen zijn bij Jubal op vergelijkbaar prijsniveau als bij de muziekschool en de groepslessen zijn tot wel 40% goedkoper dan de individuele lessen die Jubal tot op heden bood. De lessen blijven bovendien in Varsseveld gegeven worden.

Verkorte lessen

De individuele lessen moesten helaas wel worden ingekort van 30 naar 20 minuten. “Het zal even wennen zijn voor de docenten en leerlingen”, aldus Alwi Siebers. “Bij andere aanbieders duren lessen echter ook 20 minuten. En juist omdat onze docenten ZZP’ers zijn kan de leerling altijd overleggen met de docent om te kijken wat er mogelijk is.”, vervolgt Jansen.

Samenspel blijft bestaan

Aan één onderdeel van de muziekopleiding is niets veranderd: samenspelen in opleidingsorkesten. Jubal kent vier verschillende opleidingsorkesten. Al die orkesten spelen op verschillend niveau. De leerling stroomt al na enkele maanden muziekles in bij het eerste orkest. En zodra de leerling het daarvoor passende niveau heeft bereikt, mag hij/zij meespelen in het volgende opleidingsorkest. “Deze orkesten zijn vooral erg stimulerend en verbindend en de kinderen zijn razend enthousiast”, voegt Siebers toe.

Meer informatie en aanmelden

Op de website van Jubal is meer informatie te vinden over de muziekopleiding. Klik daarvoor door naar vereniging en vervolgens muziekopleiding. Of bezoek direct www.jubalvarsseveld.nl/muziekopleiding. Aanmelden is daar ook mogelijk. Voor vragen neem contact op met Alwi Siebers, telefoon 0315 298 498 e-mail alwi@jubalvarsseveld.nl.

Over Jubal

Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld is met 100+ leden een van de grotere muziekverenigingen uit de regio en de grootste muziekvereniging van de gemeente Oude IJsselstreek. Meer dan de helft van de leden van Jubal is jonger dan 25 jaar. Bij Jubal staat de opleiding van de jeugd centraal: naast muzieklessen heeft de vereniging meerdere opleidingsorkesten. Hiermee worden allerlei activiteiten ondernomen. Zo won het C-orkest afgelopen jaar de aanmoedigingsprijs bij het jeugdorkestenfestival in Doetinchem en werd het B-orkest in de 4e divisie kampioen bij de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen in Drachten. Het A-orkest speelt al jaren op het hoogste niveau voor amateurs (1e divisie).


Noot voor de pers: neem voor vragen contact op met hetzij leerlingencoordinator Alwi Siebers (telefoon 0315 298 498 / e-mail alwi@jubalvarsseveld.nl) of voorzitter Mark Jansen (telefoon 06 48 35 10 42 / voorzitter@jubalvarsseveld.nl).

Tags :

Persberichten

Share This :