Persbericht: Jubal Varsseveld en St. Cecilia uit de KUNST! 

Persberichten

Op zondagmiddag 8 december 2013 vindt in de DRU te Ulft het laatste concert plaats in de prestigieuze HRFSTWND concertreeks. St. Cecilia uit Millingen aan de Rijn en Jubal Varsseveld verzorgen samen een programma rondom het thema “kunst”.

Geïntegreerd programma rondom het thema kunst

Tijdens het concert zal een uitdagend en interessant programma worden uitgevoerd. Het centrale thema van de middag is “kunst”.

Fanfare St. Cecilia Millingen aan de Rijn zal de Schilderijententoonstelling van Moessorgski ten gehore brengen. Het zeer afwisselende 16-delige werk vertolkt diverse schilderijen van de schilder Viktor Hartmann. De Schilderijententoonstelling wordt wel het meest bewerkte pianowerk ter wereld genoemd. Zo is het werk bewerkt voor o.m. symfonieorkest, strijkkwartet, rockgroepen (o.m. Emerson, Lake & Parmer) en jazzorkest. Dit prachtige werk wordt echter slechts zelden door een fanfareorkest uitgevoerd.

Na de pauze zal Jubal het programma vervolgen. Daarbij zal o.m. het werk Van Gogh Portraits van Forte worden uitgevoerd. Dit werk illustreert vijf schilderwerken van de beroemde Nederlandse schilder Van Gogh. Jubal voert 2 delen voor u uit: deel 1 “de aardappeleters” en deel 5 “het zelfportret van de artiest”. Het eerste deel is een vrolijk en levendig deel, dat het gezellig samenzijn van de Boerenfamilie op het schilderij verbeeldt. Het laatste deel van de compositie is geïnspireerd op het leven van de schilder, dat vele “ups and downs” kende.

Bijzonder is bovendien dat Jubal en St. Cecilia samen Symphony X, the big D van Don Gilles uit zullen uitvoeren. Dit vierdelige werk geeft Gilles’ impressie van de stad Dallas weer. St. Cecilia opent met de eerste twee delen, Jubal sluit het concert af met de laatste twee. Hierdoor de wordt de programmatische link tussen de beide orkesten nog eens benadrukt. Ook is zo het verschil tussen een fanfare- en een harmonieorkest extra goed te horen.

Bijzondere solist

Aan het concert wordt medewerking verleend door solist Thorwald Jørgensen. Thorwald bespeelt de theremin. Een theremin is een elektronisch muziekinstrument met twee antennes, dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en de antennes te variëren. De klank lijkt op die van een vrouwelijke operastem of een viool. Het instrument is onder meer bekend uit de herkenningsmelodie van “Star Trek” en “Whole lotta love” van Jimmy Page (Led Zeppelin). Zowel de wijze van bespelen als de klank van het instrument is met recht uniek te noemen en optredens op dit instrument zijn niet vaak live te horen en te zien. Een unieke kans dus voor het publiek om dit bijzondere instrument eens te kunnen beluisteren. Thorwald Jørgensen zal bij zijn optreden worden begeleid door Jubal.

HRFSTWND concertreeks

Onder de naam HRFSTWND wordt jaarlijks in het najaar een concertreeks georganiseerd. De beste amateurorkesten uit de provincie Gelderland treden op in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma’s, uitmuntende solisten en zelfs enkele premières. Het doel van de concertreeks is de blaasmuziek bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. De orkesten die aan HRFSTWND deelnemen zijn orkesten die musiceren op een hoog niveau en beschikken over goede opleidingsfaciliteiten. HRFSTWND is na zes edities met in totaal 37 concerten op 15 locaties en met ruim 15.000 enthousiaste bezoekers een fenomeen. Meer informatie is te vinden op de website (www.hrfstwnd.nl).

Fanfareorkest St. Cecilia uit Millingen aan de Rijn

Fanfare St. Cecilia uit Millingen aan de Rijn is een vereniging die sinds 1919 actief is als vooruitstrevende dorpsfanfare. Dit doet St. Cecilia door onder andere unieke themaconcerten voor een breed publiek te organiseren, regelmatig deel te nemen aan concoursen in de 1e divisie en de muzikale omlijsting van de dorpsactiviteiten te verzorgen. Succesvolle themaconcerten uit het recente verleden zijn een Gershwin concert (met onder andere Rhapsody in Blue en an American in Paris), een Disneyconcert voor de jeugd en een groots Eftelingconcert. De vereniging heeft een uitgebreid opleidingsprogramma. Fanfare St. Cecilia komt sinds 1947 onafgebroken uit in de 1e divisie en staatsinds 1989 onder leiding van Dick Bolt. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website (www.fanfare-stcecilia.nl).

Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld

Chr. Muziekvereniging ‘Jubal’ is een jonge, actieve vereniging. Naast een malletband en een harmonieorkest, beschikt de vereniging over drie opleidingsorkesten met bijbehorend (uitgebreid) opleidingsprogramma. De vereniging organiseert regelmatig concerten voor een breed publiek, neemt deel aan concoursen, organiseert bijzondere activiteiten voor haar jeugdleden en verzorgt de muzikale opluistering van diverse activiteiten in Varsseveld en omgeving. Recente bijzondere concerten zijn het Bevrijdingsconcert 2013, de openbare muziekexamens in 2013 en 2012 en het Kerstconcert in 2011. Tijdens HRFSTWND zal het A-orkest een optreden verzorgen. Dit orkest staat sinds 2000 onder leiding van Henk-Jan Heijnen uit Winterswijk. Het orkest komt op concoursen sinds 2001 uit in de 1e divisie. Zie voor meer informatie over de vereniging de website (www.jubalvarsseveld.nl).

Locatie, tijd en toegangskaarten

Het concert vindt plaats op zondag 8 december om 15.00 uur in de DRU Cultuurfabriek te Ulft (Hutteweg 24). Kaarten kosten € 15,– en zijn verkrijgbaar via de website van de DRU Cultuurfabriek. Ga hiervoor naar www.drucultuurfabriek.nl en zoek op 'hrfstwnd', of bezoek http://bit.ly/hrfstwnd (u komt dan direct op de juiste pagina uit).

Meer informatie voor de redactie

Neem voor meer informatie over het concert contact op met de gezamenlijke HRFSTWND-commissie van de beide verenigingen op hrfstwnd@jubalvarsseveld.nl. Ook kan het secretariaat van één van beide beide verenigingen worden benaderd. Voor St Cecilia kan contact op worden genomen met Angeline Lelie-Oliemeulen (0481-433776, secretariaat@fanfare-stcecilia.nl) en voor Jubal kan Thera Lammers worden benaderd (0315 -79 50 17, info@jubalvarsseveld.nl).Meer informatie over Thorwald Jørgensen is te vinden op http://kleurrijkdordt.nl/blog/thorwald-jorgensen-thereminist/.

 

Tags :

Persberichten

Share This :