A-orkest Jubal behaalt prachtige score op concours in Zutphen

Persberichten

Het A-orkest van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld heeft op het muziekconcours in Zutphen op zaterdag 19 november de hoogste score van de 1e divisieorkesten behaald!

Jubal kwam op het concours uit in de 1e divisie, de hoogste divisie voor amateurmuzikanten. In het drie kwartier durende optreden heeft het A-orkest onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen in totaal drie werken uitgevoerd.

De driekoppige jury kende het orkest hiervoor gemiddeld 85,58 punten toe. In schoolcijfers uitgedrukt kreeg het orkest dus een 8,6.

Vanwege corona kon het orkest eerst lang niet repeteren; toen de beperkingen werden opgegeven zat de agenda ook direct weer bomvol. Zodoende was er een relatief korte voorbereidingstijd. Het resultaat heeft er gelukkig niet onder hoeven te lijden.

Met 65 muzikanten tussen de 14 en de 80 jaar hebben we samen een prachtige prestatie neergezet”, aldus voorzitter Mark Jansen. “Het is mooi om te zien hoe muziek zo’n diverse groep mensen verbindt en inspireert. We gaan er een gezellig feestje op bouwen!”.

Over de uitgevoerde werken

Het A-orkest van Jubal voerde op het concours de volgende drie werken uit:

  1. Chevaliers de Sangreal van componist Hans Zimmer in een bewerking van Rob Sloetjes. Deze muziek is bekend van de film ‘The Da Vinci Code’, maar is ook gebruikt in ‘Angels & Deamons’ en ‘Inferno’.
  2. A Movement for Rosa van componist Mark Camphouse. Dit werk verbeeldt het leven en de strijd van de zwarte Amerikaanse vrouw Rosa Parks die weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke. Haar vreedzame verzet vormde de aanzet tot de burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig. Het werk is een prachtig klankgedicht dat de verschillende levensfasen van Rosa en de strijd voor gelijke behandeling vertolkt.
  3. La Corrida de Torros van de Zwitserse componist Mario Bürki. Dit werk verbeeldt het verloop van een stierengevecht: een waar theaterspektakel waarbij het publiek voortdurend wordt opgezweept. In het werk zijn alle fasen van deze Spaanse show terug te horen, en klinkt tegelijkertijd ook wel het dubbele gevoel door dat aan een dergelijk gevecht kleeft.

De puntenverdeling in detail

Het eerste werk wordt door de juryleden niet beoordeeld; dit eerste werk geldt als inspeelwerk. De jury kende voor A Movement for Rosa gemiddeld 85,33 punten toe. Voor het werk La Corrida de Torros werden 85,83 toegekend. Het werk La Corrida de Toros viel dus bij de juryleden het best in de smaak. Verdere details over de puntenverdeling – met onderverdeling in alle 10 categorieën – volgen zo spoedig mogelijk via de website van de vereniging (www.jubalvarsseveld.nl).

Over muziekconcoursen

Een concours is een muziekfestival waarbij de deelnemende orkesten worden beoordeeld door een professionele jury. De jury beoordeelt de orkesten op 10 verschillende onderdelen, zoals intonatie, articulatie en samenspel. De orkesten komen uit in verschillende divisies, die corresponderen met de moeilijkheidsgraad van de muziek. Orkesten die een te lage scoren behalen zakken een divisie terug, orkesten die hoog scoren stijgen een divisie (indien er hogere divisies zijn). Het concours in Zutphen was georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF). Zie voor details https://mbgf.nl/programma-concertconcours-19-en-26-november-2022/

Over Jubal

Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld is een van de grotere muziekvereniging uit de Achterhoek. De vereniging bestaat uit het A-orkest, het slagwerkensemble en vier opleidingsorkesten. Jubal staat onder meer bekend om het uitgebreide opleidingsprogramma voor de jeugd. De vereniging telt zo’n 130 leden en bijna 40% daarvan is minderjarig. In 2021 werd aan Jubal de cultuurprijs 2021 toegekend door de gemeente Oude IJsselstreek.

Het A-orkest van Jubal is in 2001 gepromoveerd naar de 1e divisie, de hoogste divisie voor amateurmuzikanten. Sindsdien komt het orkest op concoursen succesvol uit in deze afdeling. In 2006, 2010 en 2015 behaalde het orkest steeds een prachtige score en bekrachtigde daarmee zijn positie in deze hoogste divisie. Het A-orkest staat sinds 2000 onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen.

——-

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Jansen, voorzitter tel. (06) 48 35 10 42, e-mail voorzitter@jubalvarsseveld.nl of met Christel Wevers, secretaris tel. (06) 50 97 64 58, e-mail info@jubalvarsseveld.nl.

Tags :

Persberichten

Share This :