13 november concert Muziekvereniging Jubal te Varsseveld in voorbereiding op concours te Enschede

Persberichten

Varsseveld – Op zaterdag 13 november geeft het A-orkest van Muziekvereniging “Jubal” uit Varsseveld een kort concert in de Grote Kerk te Varsseveld. Tijdens dit concert worden de drie werken ten gehore gebracht die een week later (20 november) tijdens het concours te Enschede zullen worden uitgevoerd.

Jubal komt voor tweede keer op hoogste niveau uit op concours

Op 20 november komt het A-orkest van Jubal voor de tweede keer in de geschiedenis van de vereniging op een concertconcours uit in de eerste divisie. Op het concours in 2001 promoveerde het orkest naar deze hoogte afdeling voor amateurmuzikanten. In 2006 bevestigde de concoursjury door het geven van een gemiddeld cijfer van 8,3 dat het orkest op dit niveau thuishoort.

De drie uit te voeren werken

Tijdens het concours brengt Jubal drie werken ten gehore: als inspeelwerk het op gezang 170 geïnspireerde koraal “Meester, men zoekt U wijd en zijd” van arrangeur Jan de Haan, als verplicht werk “Sidus” van componist Thomas Doss en als keuzewerk Gloriosa van de componist Yasuhide Ito.

Het verplichte werk Sidus van Thomas Doss is geïnspireerd op de pracht en diversiteit van de sterrenhemel en de verlangens en fascinaties die de sterrenhemel teweegbrengen in de menselijke ziel. In Sidus begeven we ons op reis en laten we ons opwaarts meevoeren in deze oneindigheid. Hoe verder we reizen en nieuwe werelden betreden, hoe verder we van ons eigen ‘zelf’ verwijderd raken, van onze problemen en zorgen. Uiteindelijk komen we weer bij het uitgangspunt van onze reis en laten we ons betoveren door een sterrenregen. Hierdoor gesterkt ervaren we de schoonheid van ons bestaan als een eenmalig geschenk van geluk.

In het keuzewerk Gloriosa beschrijft de Japanse componist Yasuhide Ito in indrukwekkende klanken beelden van wanhoop, moed en hoop van de mensen in Japan tijdens de vervolging van christenen in de 17e eeuw. Het werk begint met klassiek Gregoriaans gezang. Dit klassieke thema komt in de drie delen van het werk  – Oratio, Cantus en Dies Festus – steeds terug. Gaandeweg het stuk wordt de Japanse invloed op deze westerse klanken steeds duidelijker en raken beide toonculturen op een prachtige wijze met elkaar vermengd.

Concert voor eigen publiek in Varsseveld

De afgelopen maanden heeft het A-orkest hard gewerkt in de voorbereiding naar dit concours toe. Jubal wil het eigen publiek graag in de gelegenheid stellen om te genieten van de ingestudeerde werken, zonder dat per se naar Enschede gereisd hoeft te worden. Ook is Jubal erg benieuwd te horen wat het Varsseveldse publiek vindt van de werken en deze wijze waarop Jubal deze vertolkt.

Vandaar dat Jubal op zaterdag 13 november een concert geeft om de concourswerken ten gehore te brengen. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk te Varsseveld en vangt aan om 19.30 uur. Het concert zal beperkt blijven tot de concourswerken en daarmee hooguit een uur duren. De toegang is gratis.

Uiteraard is het publiek ook van harte welkom op het concours te Enschede. De verwachting is dat Jubal tijdens het concertconcours te Enschede op 20 november zal moeten spelen om ongeveer 20.00 uur. Locatie van dit concours is het Muziekcentrum te Enschede.

Meer informatie

Op de website van de vereniging (www.jubalvarsseveld.nl) is meer informatie te vinden over het concours in Enschede. Uiteraard is hier ook meer informatie te vinden over de vereniging in het algemeen.


 

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Seesink, secretaris van Christelijke Muziekvereniging Jubal, tel. (0315) 24 42 83, e-mail info@jubalvarsseveld.nl.

Tags :

Persberichten

Share This :