Persberichten

Het A-orkest van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld heeft op het muziekconcours in Zutphen op zaterdag 19 november de hoogste score van de 1e divisieorkesten behaald!

Jubal kwam op het concours uit in de 1e divisie, de hoogste divisie voor amateurmuzikanten. In het drie kwartier durende optreden heeft het A-orkest onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen in totaal drie werken uitgevoerd.

De driekoppige jury kende het orkest hiervoor gemiddeld 85,58 punten toe. In schoolcijfers uitgedrukt kreeg het orkest dus een 8,6.

Vanwege corona kon het orkest eerst lang niet repeteren; toen de beperkingen werden opgegeven zat de agenda ook direct weer bomvol. Zodoende was er een relatief korte voorbereidingstijd. Het resultaat heeft er gelukkig niet onder hoeven te lijden.

Met 65 muzikanten tussen de 14 en de 80 jaar hebben we samen een prachtige prestatie neergezet”, aldus voorzitter Mark Jansen. “Het is mooi om te zien hoe muziek zo’n diverse groep mensen verbindt en inspireert. We gaan er een gezellig feestje op bouwen!”.

Over de uitgevoerde werken

Het A-orkest van Jubal voerde op het concours de volgende drie werken uit:

  1. Chevaliers de Sangreal van componist Hans Zimmer in een bewerking van Rob Sloetjes. Deze muziek is bekend van de film ‘The Da Vinci Code’, maar is ook gebruikt in ‘Angels & Deamons’ en ‘Inferno’.
  2. A Movement for Rosa van componist Mark Camphouse. Dit werk verbeeldt het leven en de strijd van de zwarte Amerikaanse vrouw Rosa Parks die weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke. Haar vreedzame verzet vormde de aanzet tot de burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig. Het werk is een prachtig klankgedicht dat de verschillende levensfasen van Rosa en de strijd voor gelijke behandeling vertolkt.
  3. La Corrida de Torros van de Zwitserse componist Mario Bürki. Dit werk verbeeldt het verloop van een stierengevecht: een waar theaterspektakel waarbij het publiek voortdurend wordt opgezweept. In het werk zijn alle fasen van deze Spaanse show terug te horen, en klinkt tegelijkertijd ook wel het dubbele gevoel door dat aan een dergelijk gevecht kleeft.

De puntenverdeling in detail

Het eerste werk wordt door de juryleden niet beoordeeld; dit eerste werk geldt als inspeelwerk. De jury kende voor A Movement for Rosa gemiddeld 85,33 punten toe. Voor het werk La Corrida de Torros werden 85,83 toegekend. Het werk La Corrida de Toros viel dus bij de juryleden het best in de smaak. Verdere details over de puntenverdeling – met onderverdeling in alle 10 categorieën – volgen zo spoedig mogelijk via de website van de vereniging (www.jubalvarsseveld.nl).

Over muziekconcoursen

Een concours is een muziekfestival waarbij de deelnemende orkesten worden beoordeeld door een professionele jury. De jury beoordeelt de orkesten op 10 verschillende onderdelen, zoals intonatie, articulatie en samenspel. De orkesten komen uit in verschillende divisies, die corresponderen met de moeilijkheidsgraad van de muziek. Orkesten die een te lage scoren behalen zakken een divisie terug, orkesten die hoog scoren stijgen een divisie (indien er hogere divisies zijn). Het concours in Zutphen was georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF). Zie voor details https://mbgf.nl/programma-concertconcours-19-en-26-november-2022/

Over Jubal

Muziekvereniging Jubal uit Varsseveld is een van de grotere muziekvereniging uit de Achterhoek. De vereniging bestaat uit het A-orkest, het slagwerkensemble en vier opleidingsorkesten. Jubal staat onder meer bekend om het uitgebreide opleidingsprogramma voor de jeugd. De vereniging telt zo’n 130 leden en bijna 40% daarvan is minderjarig. In 2021 werd aan Jubal de cultuurprijs 2021 toegekend door de gemeente Oude IJsselstreek.

Het A-orkest van Jubal is in 2001 gepromoveerd naar de 1e divisie, de hoogste divisie voor amateurmuzikanten. Sindsdien komt het orkest op concoursen succesvol uit in deze afdeling. In 2006, 2010 en 2015 behaalde het orkest steeds een prachtige score en bekrachtigde daarmee zijn positie in deze hoogste divisie. Het A-orkest staat sinds 2000 onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen.

-------

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Jansen, voorzitter tel. (06) 48 35 10 42, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Christel Wevers, secretaris tel. (06) 50 97 64 58, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het A-orkest van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld verzorgt op zaterdag 5 november 2022 een compact najaarsconcert. Op het programma staat de muziek die twee weken later wordt uitgevoerd op het concours te Zutphen. Na twee jaar corona kan het orkest eindelijk weer op concours.

Sinds 2001 in de hoogste divisie

Een concours is een muziekfestival waarbij de deelnemende orkesten worden beoordeeld door een professionele jury. De orkesten komen uit in verschillende divisies, die corresponderen met de moeilijkheidsgraad van de muziek. Orkesten die een te lage scoren behalen zakken een divisie terug, orkesten die hoog scoren stijgen een divisie (indien er hogere divisies zijn).

Het A-orkest van Jubal is in 2001 gepromoveerd naar de 1e divisie, de hoogste divisie voor amateurmuzikanten. Sindsdien komt het orkest op concoursen succesvol uit in deze afdeling. In 2006, 2010 en 2015 behaalde het orkest steeds een prachtige score en bekrachtigde daarmee zijn positie in deze hoogste divisie.

Eindelijk weer op concours na corona

Het oorspronkelijke plan van Jubal was om in het najaar van 2020 weer met het A-orkest op concours te gaan. Corona gooide echter roet in het eten; alle concoursen werden in 2020 geannuleerd.

De vereniging schreef zich direct in voor het concours in het najaar van 2021. Ook die aanmelding bleek helaas niet door te kunnen gaan. Door alle coronabeperkingen kon het orkest pas vanaf begin juni 2021 weer enigszins normaal repeteren. Alle aandacht ging toen uit naar het weer samenzijn en samenspelen en het verzorgen van een mooi zomerconcert.

En hoewel ook in de winter van 2022 er allerlei beperkingen van kracht waren, en er na de versoepelingen in het voorjaar van alles weer moest worden ingehaald, heeft het A-orkest toch voldoende tijd weten te vinden om zich op het concours voor te bereiden.

Concert in Varsseveld

Jubal wil het lokale publiek graag laten meegenieten van de prachtige muziek die is ingestudeerd. Vandaar dat er een najaarsconcert is gepland waar dezelfde muziek wordt uitgevoerd.

Het orkest is ook erg benieuwd wat het Varsseveldse publiek vindt van de werken en deze wijze waarop Jubal deze vertolkt. Eventuele tips van het publiek voor de laatste verbeteringen die voor de uitvoering in Zutphen kunnen worden doorgevoerd zijn uiteraard ook welkom. De dirigent is erg benieuwd naar het kritische oor van het publiek.

Drie uit te voeren werken

Het programma dat Jubal tijdens het concert, en het concours, ten gehore zal brengen is zeer toegankelijk en het ligt erg goed in het gehoor. Hoewel de muziek muzikaal gezien soms pittig in elkaar steekt, is dat – als het goed is – voor de luisteraar niet te merken.

Jubal opent met het inspeelwerk “Chevaliers de Sangreal” van componist Hans Zimmer. Hans Zimmer componeerde dit werk voor de film ‘The Da Vinci Code’, een kaskraker naar het gelijknamige boek van Dan Brown. Hetzelfde thema kwam echter ook terug in ‘Angels & Deamons’ en ‘Inferno’. Jubal voert het werk uit in een bewerking van Rob Sloetjes, bassist en penningmeester van de vereniging en bekend arrangeur in de regio.

Het tweede werk dat het A-orkest uitvoert is “A Movement for Rosa” van componist Mark Camphouse. Dit werk verbeeldt het leven en de strijd van de zwarte Amerikaanse vrouw Rosa Parks die weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke. Haar vreedzame verzet vormde de aanzet tot de burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig. Het werk is een prachtig klankgedicht dat de verschillende levensfasen van Rosa en de strijd voor gelijke behandeling vertolkt.

Het laatste werk is “La Corrida de Torros” van de Zwitserse componist Mario Bürki. Zoals de titel al doet vermoeden beschrijft dit werk het verloop van een stierengevecht. Een stierengevecht in Spanje is een waar theaterspektakel dat veel meer omvat dan het gevecht zelf. Nog voor de torero aanwezig is wordt het publiek opgezweept en wordt de stier opgefokt, onder vertoon van een hoop pracht en praal. Dit cumuleert uiteindelijk in de climax van het eigenlijke gevecht waarvan de uitkomst eigenlijk al van te voren vaststaat: de torero zal winnen van de stier. In het werk zijn alle fasen van deze Spaanse show terug te horen, en klinkt tegelijkertijd ook wel het dubbele gevoel door dat aan een dergelijk gevecht kleeft.

Concours in Zutphen

Uiteraard is het publiek ook van harte welkom op het concours te Zutphen. De verwachting is dat Jubal tijdens het concertconcours te Zuthpen op 19 november zal moeten spelen om ongeveer 17.30 uur. Locatie van dit concours is de Hanzehof te Zutphen.

Locatie, plaats en tijd

Het concert vindt plaats op zaterdag 5 november in de Grote Kerk te Varsseveld en vangt aan om 20.00 uur uur. Het concert zal beperkt blijven tot de concourswerken en daarmee hooguit een uur duren.

-------

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christel Wevers , secretaris van Muziekvereniging Jubal, tel. (06) 50 97 64 58, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Actie: 100 donateurs erbij

Jubal zoekt dit jaar 100 donateurs erbij. Doet u ook mee? Steun de winnaar van de cultuurprijs en de grootste muziekvereniging in de gemeente met de meeste jeugd. Meld u snel aan: klik hier.

 

Inloggen