2006

Activiteiten 2006

2006 Januari Nieuwjaarsconcerten zijn op veel plaatsen traditie, maar Varsseveld moet het nog altijd zonder iets dergelijks doen. Jubal organiseerde op 21 januari een nieuwjaarsconcert met een mix van bekende “Nieuwjaarsmelodieën” en andere goed in het gehoor liggende muziekwerken. De presentatie deze avond werd verzorgd door Johan Klein Nibbelink uit Bredevoort. De presentator was ook solist als zanger bij enkele werken. Het was een avond met herkenbare muziek voor de toehoorders en het werd dan ook goed ontvangen.

De jaarlijkse soepactie was gepland op 28 januari. Dit jaar was ons verzamelpunt voor het eerst Zorgcentrum De Bettekamp nadat Den Es in handen van de slopers was gevallen. De verzorging vanuit dit punt ging evengoed als andere jaren. De verkoop ging dan ook goed zodat we weer een financiële impuls hadden voor de nodige investeringen en uitgaven.
  Februari Gewoontegetrouw is februari een rustige maand, zo ook dit jaar.
  Maart Op zaterdag 11 maart vierde het bruidspaar Lammers-Becking hun 50-jarig huwelijk bij De Radstake. Rond het middaguur verzamelde het A-orkest zich in De Radstake voor het brengen van een serenade. ` Diezelfde avond was in de Grote Kerk een concert van het Heelwegse gemengde koor Gloria in Excelsis Deo. Het B-orkest verleende aan dit concert haar medewerking door enkele nummers te spelen. Ook werd een aantal nummers samen met het koor uitgevoerd, waaronder de Deutsche Messe.
 

April

Het voorjaars-/donateursconcert van Jubal werd gehouden op 22 april in de Grote Kerk. Het B-orkest trapte af met onder meer de muzikale vertolking van De Rattenvanger van Hamelen. Daan Hobelman bleek een begenadigd verteller: het publiek hing aan zijn lippen. Voor de pauze verzorgde de malletband ook een optreden en na de pauze was het de beurt aan het A-orkest. Deze avond stond in het teken van marsen en het werd duidelijk dat ook deze muzieksoort veelzijdig genoeg kan zijn.

  Mei

Op 4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking. In Varsseveld wordt na een herdenkingsdienst een Stille Tocht gehouden vanaf de Grote Kerk langs de oorlogsgraven op begraafplaats Rentinkkamp, om te eindigen bij het monument aan de Irenestraat. Al vele jaren begeleiden enkele van onze drummers van de malletband deze Stille Tocht. Dit jaar namen Berry, Arjen en Han Legters dit voor hun rekening.

Het jeugdkamp was dit jaar op 6 en 7 mei. Voor het eerst was onderdak gevonden bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo. De afstand is te ver om iedereen op de fiets te laten gaan, zodoende werden auto’s geregeld om iedereen op de plaats van bestemming te krijgen. Een onmisbaar onderdeel van dit jeugdkamp is het kampvuur dat ’s nachts tot in de kleine uurtjes doorgaat.

In het verleden hebben we vaak subsidie ontvangen van het Anjerfonds. Dit fonds komt aan haar middelen door onder meer een jaarlijkse landelijke collecte te houden. Voor Varsseveld en omstreken ging Jubal voor het eerst de deuren langs met de collectebus. Jubal deed dit omdat we in het verleden vaak subsidie van het Anjerfonds hebben ontvangen. Daarnaast kwam een derde deel van de opbrengst direct aan onze verenigingskas ten goede.

De meifeesten in Varsseveld zijn een jaarlijks terugkerend feest met tot op heden helaas vaak slecht weer. Zo ook dit jaar. Dit betekent niet dat Jubal zich daardoor laat afschrikken: het B-orkest en de malletband waren van de partij om op te treden. Dit jaar vond dit plaats op 27 mei.

Ineke Lensink is een tijdje terug overgestapt van alt-sax naar fagot. Dit betekent omscholing en omscholing betekent examen. Ineke slaagde voor haar A-examen.
  Juni 3 juni waren er weer examens: Reinier IJmker en Thijmen Lensink gingen op voor hun praktijkexamen slagwerk (B), uiteraard met goed gevolg. Op 7 juni waren Gert en Dien Klanderman 50 jaar getrouwd. Tijdens de repetitie van het A-orkest op 9 juni werd hieraan aandacht geschonken. Het echtpaar was met familie aanwezig en zij kregen een serenade van de vereniging aangeboden.

Donderdag 15 juni hebben we, inmiddels traditiegetrouw, op “de koare” de Heelweg rondgereden als onderdeel van de Heelwegse optocht. Het weer was gelukkig goed, en na een korte pauze bij De Radstake bereikten we het eindpunt weer, daar waar we ook waren begonnen: ’t Buurtschapshuus.

Zaterdag 17 juni was weer een drukke dag. Lonneke Apenhorst en Hannah Jongsma moesten beiden examen afleggen: Lonneke A-examen klarinet en Hannah B-examen alt-sax. Ook gelukkig nu weer met positief resultaat. Diezelfde dag was het jeugdconcert: de leerlingen hadden zich op en top voorbereid op dit concert wat in De Borch plaatsvond. Iedereen gaf een prima optreden zodat alle toehoorders tevreden waren over de vorderingen die de leerlingen hadden gemaakt.

Het echtpaar Schuurman was 50 jaar getrouwd en in de Napoleonzaal van de Radstake hebben wij hen op 24 juni een serenade gebracht.
  Juli

Nadat het gezamenlijke concert van Concordia en Jubal een aantal jaren werd getekend door slecht weer, troffen we het op 1 juli uitermate goed: het weer was uitstekend en dan is ’t Hofshuus meteen een geweldige locatie om een gezamenlijk concert te houden. Ook dit jaar verzorgden het harmonie-orkest van Concordia, onze malletband en A-orkest het programma. Helaas was dit het laatste optreden van Fred Lankamp met de malletband. Fred heeft een aantal jaren de malletband geleid, maar door de vele activiteiten elders moest hij afscheid van onze vereniging nemen. Eerder had de malletband in informele kring bij Fu Hing al afscheid genomen en tijdens het concert bij ’t Hofshuus hebben we hem bedankt voor zijn inzet.

Het verenigingsseizoen eindigt gewoontegetrouw met onze feestavond. De feestcommissie had een casino-avond verzorgd bij zaal Lovink in Halle. In goede sfeer werd het seizoen afgesloten en gingen we de vakantie in.

  Augustus

Zoals gebruikelijk begint ons verenigingsjaar vaak met de AOV-optocht. Op 17 en 19 augustus gingen de malletband en het A-orkest door de straten van Varsseveld als onderdeel van de optocht.

  September Op 3 september heeft het B-orkest meegewerkt aan een openluchtkerkdienst bij de Maranathaschool. Het bleek een heel andere dienst dan verwacht, en mede dankzij deze verrassing vonden de leden van het B-orkest een leuke ervaring.
Het A-orkest ging, ter voorbereiding op het concours, op zaterdag 16 september naar Beltrum. Daar was een repetitieruimte gereserveerd om die dag flink te werken aan de beide concourswerken. Met onderbreking van enkele pauzes werd er stevig gerepeteerd. Maar hopen dat het z'n vruchten zal afwerpen.
  Oktober Ondanks het gemis van een dirigent, bleek de malletband nog goed in staat om optredens te verzorgen. Op 8 oktober werden de bewoners van Fatima in Nieuw-Wehl getrakteerd op een heus slagwerkoptreden. Het enthousiasme van de bewoners stimuleerde de muzikanten om er een geslaagd optreden van te maken.

Op 27 oktober toog het A-orkest naar de muziekschool in Winterswijk voor het try-outconcert. Samen met muziekvereniging Excelsior uit die plaats werd dit concert gegeven. De slagwerkgroep van Excelsior, met als dirigent Wim Schäperclaus, beet het spits af tijdens deze avond. Ook zij maakten zich op voor een concert-concours. Na de pauze was het de beurt aan het harmonie-orkest van Excelsior onder leiding van Bert Roerdinkholder. Jubal eindigde deze avond met het programma voor 18 november. De algemene indruk was na afloop dat we tevreden waren over het optreden. Of dat terecht was, moest nog blijken.
  November Op 6 november heeft Marius Bongers uit Steenderen een proefrepetitie geleid voor de malletband. Deze repetitie viel zowel bij de leden van de malletband als bij de instructeur in goede aarde zodat Marius in het aansluitende gesprek met enkele bestuursleden heeft aangegeven vanaf 8 januari 2007 te willen beginnen. We waren dus erg blij dat een nieuwe instructeur was gevonden.

Dinsdag 7 november was een extra repetitie-avond voor het A-orkest ingepland. Het vond plaats in De Borch. Hetzelfde gold voor 14 november: we moesten goed voorbereid naar Enschede, dus deze 2 extra repetities moesten daar mede voor zorgen. De avond voor het concours, vrijdagavond 17 november, werd een concert gehouden met Harmonie Wierden in de Grote Kerk van Varsseveld. Voor de pauze heeft het A-orkest de nummers voor de laatste keer als voorbereiding uitgevoerd, na de pauze was het de beurt aan onze zustervereniging.

Zaterdag 18 november werd al vroeg begonnen met het inladen van het slagwerk voor het concours. De roadies waren weer paraat om dit te verzorgen. Ook stond de bus 's ochtends klaar om alle muzikanten mee te nemen naar Enschede. De voorbereiding was uitgebreid geweest zodat velen het ook prettig vonden dat de concoursdag was aangebroken. In Enschede kregen we eerst nog tijd om koffie te drinken. Het inspelen was kort en we konden in de middagpauze van die dag plaats nemen op het podium. De concertzaal in Enschede bleek ook nu weer een prachtige zaal om op te treden. Nadat de jury en het publiek plaats hadden genomen in de zaal begonnen we het optreden met de koraalbewerking "Gouden harpen ruisen". Het verplichte nummer "The Seven Wonders of the Anciënt World" werd als eerste concourswerk uitgevoerd en het vrije werk "Oscar for Amnesty", met als soliste Addis Russel, sloot ons optreden af. Nu was het wachten op de uitslag: de voorbereidingen bleken niet voor niets want met een totaal van 82,75 punten was onze eerste concoursdeelname in de eerste divisie een prima prestatie! Dat betekende dat we feest konden vieren. De bus vertrok weer richting Varsseveld en in De Borch was het napraten, nagenieten en nafeesten. Voordat de laatste muzikanten de dag ten einde hadden was het inmiddels al enkele uren donker buiten...
  December

Daan Hobelman slaagde op 2 december voor zijn C-praktijkexamen trompet. Verder keerde na een drukke novembermaand in december de rust terug. De malletband keek uit naar de komst van hun nieuwe instructeur en het A- en B-orkest bereidden zich voor op het concert van februari.

 

Inloggen

Laatste nieuws

Profiteer ook van belastingvoordeel

Steeds meer donateurs en leden van Jubal Support profiteren van fors belastingvoordeel. Zij hebben de papieren op orde om hun gift aan Jubal te mogen aftrekken van de belastingen. Wilt u ook profiteren? Lees snel hoe na hoe dat werkt.

Ideeënbus

Heeft u ideeën? Laat deze dan achter via de Ideeënbus