2005

Activiteiten 2005

2005 Januari

Voor het B-orkest begon het nieuwe jaar al op 2 januari. Zij hebben hun medewerking verleend aan een kerkdienst op deze zondag. We zien dat het B-orkest vrij vaak wordt gevraagd voor hun medewerking aan een dienst en ook dit keer was het naar tevredenheid van zowel de de bezoekers als de muzikanten.

De jaarlijkse soepactie was dit jaar op 29 januari. Voor het eerst trouwens vanuit De Bettekamp vanwege de sloop van Den Es, maar ook deze locatie volstond prima. Het lijkt steeds weer een te grote verwachting om meer liters soep ter verkopen en toch lukte het ook dit jaar weer: in totaal 2.443 liter met een totale opbrengst van EUR 5.215,-! Deze actie kan alleen maar slagen als iedereen meedoet en gelukkig lukte ook dat deze dag.

 

  Februari

Gewoontegetrouw een rustige maand en ook dit jaar waren er geen bijzondere activiteiten. We konden ons in ieder geval goed voorbereiden op het voorjaarsconcert dat begin maart al gepland was.

  Maart

Op 5 maart vond het voorjaarsconcert plaats. In navolging van het Kerstconcert van 17 december was er ook nu vooraf voor iedereen koffie. Het B-orkest begon de uitvoering en werd gevolgd door de malletband die voor de eerste keer was versterkt met een basgitaar bespeeld door Sienke Hofs. We merken dus dat de malletband zich nog steeds ontwikkelt onder leiding van Fred Lankamp.

Na dit optreden traden de jubilarissen in het voetlicht: Annemiek Susebeek was 25 jaar lid, Ineke Lensink en Han Wisman werden gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap. Han Arentsen werd in het zonnetje gezet voor zijn 50-jarig lidmaatschap en alle jubilarissen werden door de heer Kruisselbrink van de CBOW gehuldigd. Na de pauze was het de beurt aan het A-orkest en gezamenlijk met het B-orkest werd het donateursconcert beëindigd.

Op 28 maart, Eerste Paasdag, heeft de trompetsectie hun medewerking verleend aan een kerkdienst.

 

  April

Op 8 april vierde Gert Seesink zijn 80e verjaardag. Het feit dat dit op vrijdagavond plaatsvond, was voor hem geen belemmering om de repetitie van het A-orkest gewoon bij te wonen. Voor Westendorps Fanfare en voor onze vereniging was het wel een reden hieraan aandacht te schenken en hem werd dan ook door beide verenigingen een gezamenlijke serenade gebracht. Iedereen werd na afloop getrakteerd op een drankje zodat deze mijlpaal van ons oudste lid niet ongemerkt voorbij is gegaan.

17 april was er in de Grote Kerk een dienst die met name gericht was op mensen met een verstandelijke handicap. Het B-orkest van Jubal ondersteunde deze dienst muzikaal en natuurlijk werd er bekende muziek gespeeld. Doordat een aantal kerkgangers hun instrumenten mee hadden gebracht, werd het B-orkest daarmee versterkt en bleek het een erg aansprekende dienst te zijn.

Het jaarlijkse jeugdkamp was dit jaar op 23 en 24 april, uiteraard op de bekende kampeerboerderij Beusink in Lievelde. Het weer was ons goedgezind zodat iedereen zich veel buiten kon vermaken. Dit weekend kenmerkt zich altijd door het feit dat iedereen naast de georganiseerde activiteiten veel zelf kan doen en dus werd er gevoetbald, getennist en nog veel meer. 's Avonds was er na het avondspel voor iedereen een kop soep en kozen sommigen al voor hun slaapplek terwijl anderen zich toch diep in de nacht vermaakten rond het kampvuur. Op zondag konden de ouders zien wat er allemaal was gedaan en ging iedereen met een goed humeur huiswaarts. Velen zullen trouwens 's avonds vroeg het bed hebben gezien.

Koninginnedag 30 april: dit jaar hebben wij het ochtendprogramma in Varsseveld muzikaal omlijst met een rondgang door Varsseveld. We begonnen bij zorgcentrum De Bettekamp vanwaar we met de AOV-vendeliers vertrokken richting het Gemeentehuis. Bij het Gemeentehuis hadden veel kinderen met ouders zich verzameld. Na de vaandelhulde en het spelen van het Wilhelmus werden ballonnen opgelaten. Wij konden bij De Heer even koffie drinken om vervolgens weer naar De Bettekamp te gaan voor weer een vaandelhulde en het Wilhelmus.

  Mei

Het eerste volle weekend stond voor Varsseveld in het teken van de meifeesten en op zaterdag 7 mei waren hiervoor heel wat activiteiten georganiseerd, waaronder een optreden van het B-orkest. Het weer gooide echter flink roet in het eten want er woei een stevige wind en de regen kwam met bakken uit de lucht. Het publiek had het dus laten afweten maar het B-orkest wilde van geen wijken weten. In De Borch werd het geplande optreden gewoon uitgevoerd.

Het echtpaar Sloetjes vierde op 13 mei hun gouden huwelijksfeest in De Ploeg. Zij gaven 's avonds een receptie zodat het A-orkest aan het einde van hun repetitie om 22.00 uur het bruidspaar een serenade heeft gegeven.

Op 14 mei was het een spannende dag voor enkele leerlingen. Er werden namelijk theorie-examens gehouden en van Jubal deden de volgende leerlingen mee:

Gerdien Heusinkveld A Melodisch slagwerk
Esther van Braak A bariton
Willemijn Hettinga A bariton
Bart Heersink A hoorn
Wessel Westerveld B slagwerk
Jorik Hofs B slagwerk
Jelien Lammers C es-bas
Daan Hobelman C trompet
Jeroen Hobelman C trombone

De Zonnebloem gaf op 22 mei ten behoeve van de nieuwe boot een benefietconcert in de Grote Kerk van Varsseveld. De bezoekers werden onthaald door onze trompetsectie die voor de deuren van de kerk een optreden gaven. Tijdens dit concert gaven Lieke Tuenter samen met haar zus en een pianist een optreden op cello en viool. De trompetsectie heeft ook tijdens het concert een werk uitgevoerd en een koperensemble onder leiding van Gerjo Seesink was de laatste optredende groep. Jubal heeft met haar aanwezig dus mede gezorgd voor een mooie opbrengst zodat de boot van De Zonnebloem vervangen kan worden.

  Juni

In navolging van het gezamenlijke concert van vorig jaar, heeft Concordia ook dit jaar een concert door beide Varsseveldse muziekverenigingen georganiseerd. Dit was gepland bij Koffieboerderij Groot Nibbelink (Sinderen). Hoewel het 3 juni de hele dag prachtig weer was, kwam zoals ook voorspeld de regen die avond met bakken uit de lucht. Een openluchtconcert kon dus niet doorgaan. In de Grote Kerk was een goed alternatief gevonden zodat om 20.00 uur Concordia het eerste gedeelte van het concert verzorgde. Na de pauze was het in de tweede helft de beurt aan het A-orkest van Jubal

Een week later, 10 juni, werd de Avond-4-daagse ingehaald. Voorafgegaan door de malletband van Jubal, vormde het A-orkest samen met Westendorps Fanfare een groot orkest. De wandelaars werden verzameld voor zorgcentrum De Bettekamp en vanaf die plek ging het in optocht naar het grasveld achter de sporthal. Na het uitreiken van de medailles gingen we terug naar De Borch waar voor ons het eindpunt was. Een dag later ging een afvaardiging van de malletband op weg naar Arnhem. In het Gelredome werd op 11 juni de EO-jongerendag gehouden en daar trad de formatie "Lood um Old Yzer" op. Voor een gehoor van 32.000 (!) werden de slagwerkkunsten vertoond. Daarna ging het richting Sinderen waar vanwege een actie voor Afrika een optreden werd verzorgd door de malletband.

De inmiddels traditionele optocht van het Heelwegse volksfeest wordt ook mede door ons opgeluisterd. Zowel het A-orkest en de malletband gingen op 16 juni op een wagen gezeten rond door de Heelweg als onderdeel van de totale optocht. Na een korte stop bij de Radstake ging het weer richting het Buurtschapshuus waar het eindpunt was.

In juni zijn er altijd de praktijkexamens. De leerlingen die vorige maand hun theorie-examen goed hadden doorlopen, slaagden op 18 juni voor het praktijkexamens. Een pluim in de richting van de mensen die voor Jubal druk in de weer zijn met het verzorgen van de opleidingen maar natuurlijk het meest in de richting van de deelnemers.

Op zaterdag 25 juni was het volgende weekend waarin Jubal in touw was. Het jaarlijkse jeugdconcert werd in De Borch gehouden. Leerlingen op zowel blaas- als slaginstrumenten namen plaats op het podium om te laten horen hoever ze inmiddels waren gevorderd. Het C-orkest onder leiding van Jantine Wassink was eveneens onderdeel van het concert. Het publiek luisterde aandachtig naar de verschillende optredens en men was aan het einde van het concert op de hoogte van de opleidingen, de vorderingen van de leerlingen en natuurlijk van alles wat de leerlingen inmiddels konden spelen.

  Juli

Op 1 juli werd de jaarlijkse feestavond gehouden bij Camping Reugebrink. Na de ontvangst met koffie werd een lange route afgelegd en iedereen deed mee met klootschieten. Het begon al donker te worden toen de laatste groepen weer bij Reugebrink aankwamen. Tijdens een mooie zomeravond was het dan ook een prima gelegenheid voor deze activiteit. De avond werd afgesloten met echte Achterhoekse pannenkoeken; iedereen kon zoveel eten als men wilde, dus met goed gevulde magen keerden we na afloop huiswaarts.

Op 6 juli heeft de malletband meegewerkt aan een concert in Bemmel. Dit was via Fred Lankamp geregeld, en zo zie je maar weer dat door dergelijke contacten onze malletband tot in de wijde omtrek wordt gevraagd.

  Augustus

In tegenstelling tot andere jaren, begon het seizoen voor het A-orkest al een week eerder dan de Varsseveldse kermis. Vanwege het komende concours willen we alle vrijdagen zoveel mogelijk benutten, dus werd op 12 augustus de eerste repetitie gepland.

Op 18 augustus, de kermisdonderdag, gingen malletband en A-orkest richting het gemeentehuis voor de officiële opening van het AOV-feest. Vervolgens namen ze traditiegetrouw deel aan de optocht. Het weer was prachtig: we konden het zonder uniformjas en pet/hoedje goed uithouden. Hetzelfde gold voor de zaterdag: 20 augustus was het ook prachtig weer zodat tijdens de optocht van zaterdag in dezelfde outfit werd opgetreden. Foto's van de optocht zijn hier te vinden.

De activiteiten van het B-orkest liggen tijdelijk stil. Vanwege het concours van het A-orkest repeteert dit orkest vanaf 19.30 uur en komt de repetitie van het B-orkest te vervallen. Een tegenvaller voor de leden van het B-orkest die elke vrijdagavond enthousiast repeteren, maar gelukkig zijn veel van die leden ook lid van het A-orkest zodat de meesten actief blijven musiceren. De jeugdleden die nog niet in het A-orkest meespeelden, deden deze weken mee in het C-orkest, dat nu wat langer repeteert.

Het echtpaar Jansen, ouders van ons lid Annemiek Susebeek, waren 50 jaar getrouwd. Op 26 augustus bracht het A-orkest hen in de Napoleonzaal van de Radstake een serenade.

 

  September

Op 3 september vierde Sinderen haar jaarlijkse Oranjefeest. De malletband en het A-orkest openden de optocht. Han Wisman vervulde tijdens de optocht de rol van duizendpoot: hij was lid van het Sinderense Oranjecomité, sloeg de grote trom en was eveneens tamboer-maître. Verder stond deze maand in het teken van de voorbereidingen op het geplande concours in november.

  Oktober

Onze vereniging verleent vaak haar medewerking aan kerkdiensten. Op 16 oktober heeft het koperensemble een avondzangdienst begeleid.

Inmiddels hebben we moeten afzeggen voor het concours van 12 november. Het geplande try-outconcert met De Eendracht uit Aalten (in De Pol) wilden we wel door laten gaan. De moeite van het instuderen moet namelijk niet voor niets zijn geweest. Op 29 oktober ging het A-orkest dus naar Aalten en beet de spits af. Na het inspeelwerk lieten we Yiddish Dances horen, om te vervolgen met Oscar for Amnesty. In dit laatste werk vertolkte Addis Russel de rol van een mensenrechtenactiviste. We konden tevreden zijn met ons optreden, zeker door de wat onzekere voorbereidingstijd die we achter de rug hadden. Na ons optreden vervolgde De Eendracht uit Aalten met haar concourswerken.

  November

Het concours was gepland op 12 november, maar zoals vermeld konden we hieraan niet deelnemen. Om het Varsseveldse publiek ook in de gelegenheid te stellen de concourswerken te beluisteren, was op 11 november een klein concert gepland in de Grote Kerk. Hetzelfde programma als 29 oktober werd ten gehore gebracht. Dit keer echter zonder onze zustervereniging De Eendracht.

Jubal Support is inmiddels een begrip geworden binnen onze vereniging. Het echtpaar Colenbrander, lid van Jubal Support, was 50 jaar getrouwd en vierde dit op 17 november. Het A-orkest bracht het echtpaar een serenade.

De dag daarna was de jaarlijkse ledenvergadering. Dit keer voor het eerst onder leiding van onze voorzitter Erwin Heersink. Bij de bestuursverkiezingen waren maar liefst 5 personen aftredend: Annemiek Susebeek, Alwi Siebers, Roel Arentsen, Ria Mateman en Berry Legters. Gelukkig waren Annemiek en Roel herkiesbaar en stelde Mandy Bruggink zich verkiesbaar. Helaas waren er voor de malletband geen kandidaten beschikbaar.

 

  December

Op 17 december deed Hannah Jongsma praktijkexamen Alt-sax A, en zij slaagde hiervoor. De laatste dag van het oude jaar is de Grote Kerk open voor geïnteresseerden. Deze dag eindigt met een Oudjaarskerkdienst waaraan deze keer het B-orkest van onze vereniging deelnam.

 

Inloggen

Laatste nieuws

Jubal op Facebook

Volgt u Jubal al op Facebook? Bezoek onze pagina, klik op "vind ik leuk"en u blijft vanzelf via Facebook op de hoogte van activiteiten van Jubal.

Ideeënbus

Heeft u ideeën? Laat deze dan achter via de Ideeënbus