2004

Activiteiten 2004

Activiteiten 2004

2004 Januari

De eerste activiteit in 2004 was al vroeg gepland: onze zustervereniging Westendorps Fanfare bestond 75 jaar en hun receptie werd gehouden op 2 januari. Samen met Concordia en de drumfanfare van Prinses Juliana uit Zelhem hebben wij de jubilerende vereniging een serenade gebracht bij zaal De Vos in Westendorp. Op 5 januari heeft de malletband de repetities weer opgepakt en 9 januari volgden het C-, B- en A-orkest.

 

Op 24 januari gaf het 50-jarig bruidspaar Sloëtjes een druk bezochte receptie in De Ploeg. Het A-orkest gaf hen een serenade vanaf het podium in de zaal.

 

Een week later was onze jaarlijkse traditionele soepactie. Vanaf 9 uur gingen vele vrijwilligers op weg om snert en tomatensoep deur-aan-deur te verkopen. Gelukkig was het weer redelijk goed, hoewel het na het middaguur begon te regenen. Dat de soepactie inmiddels bekend is in Varsseveld en omstreken leek wel duidelijk uit het aantal verkochte liters: 2.339! Een absoluut record. Vorig jaar was dit er 2.197 en omdat we nu meer liters hebben verkocht is de netto-opbrengst ondanks een wat hogere inkoopprijs bijna net zo hoog, namelijk EUR 4.990,-! Een flinke steun in de rug voor onze vereniging en natuurlijk ook voor de organisatie en alle vrijwilligers. Wel zal het het laatste jaar zijn geweest dat we in de huidige personeelskantine van Den Es terecht konden gezien de plannen met dit gebouw.

 

  Februari

Donateurs zijn erg belangrijk voor onze vereniging. Veel donateurs voelen zich betrokken bij Jubal en het is dan ook goed om hen bij een 50-jarig huwelijk een serenade te brengen. Op 26 februari vierde de familie Rutgers hun gouden huwelijk bij de Radstake en het A-orkest heeft en dus een serenade gebracht.

 

  Maart

Dit jaar was maart een erg rustige maand. Geen optredens of andere activiteiten, zodat we elkaar alleen zagen tijdens de repetities.

 

  April

Op zaterdag 3 april vond het jaarlijkse voorjaarsconcert plaats in de Grote Kerk te Varsseveld. Achtereenvolgens traden op het B-orkest, de Malletband en het A-orkest.

Op 23 april ging het A-orkest naar het Buurtschapshuis in Sinderen. Daar vierde het echtpaar Hiddink hun 50-jarig huwelijk. Zoals gebruikelijk willen wij ze dan feliciteren door middel van een serenade. Ons lid Claudia van Dijk trouwde diezelfde dag, 23 april, met André Harmsen. 's Avonds vierden zij dit in De Radstake waar het A-orkest hen een serenade bracht. Na de serenade was er het feest. Jubal was goed vertegenwoordigd op de dansvloer; de feestvierders hebben zich goed uitgeleefd.

De dag daarna was het voor veel (vooral jonge) leden van Jubal vroeg dag: de dag van het jeugdkamp was aangebroken. Om 09.30 uur werd er verzameld bij De Borch om als grote groep fietsers richting Lievelde te gaan. Al enkele jaren brengen we hier het jeugdweekend door. De organisatie had gezorgd voor een compleet programma. Het mooie weer zorgde ervoor dat iedereen veel buiten kon spelen en dat het avondspel zonder al te veel hindernissen gespeeld kon worden. Na een kop soep en een korte blik op het kampvuur gingen de eersten moe naar bed. 's Morgens werd iedereen vroeg gewekt en kon het programma gevolgd worden. Ook deze dag was het mooi weer zodat de ouders hun kinderen 's middags moegespeeld konden ophalen.

 

  Mei

Op 4 mei vindt jaarlijks de dodenherdenking plaats. Het A-orkest begeleide dit jaar de kerkdienst voorafgaand aan de Stille Tocht. Deze dienst begon om 18.30 uur. Een uur later vertrok de Stille Tocht, voorafgegaan door 4 tamboers van de malletband. Via de oorlogsgraven ging de stoet naar het monument aan de Prinses Irenestraat. Daar had het A-orkest inmiddels plaatsgenomen. Na 2 minuten stilte en kransleggingen werd het Wilhelmus gespeeld. Tot slot gingen de aanwezigen weer terug richting De Borch.

 

Zaterdag 8 mei was voor een aantal leerlingen een spannende dag, want het theorie-examen wachtte op hen. De volgende leerlingen hebben allemaal met succes deelgenomen:

Willeke Heersink A-klarinet

Marieke Heijink B-klarinet

Lieneke Corzaan B-klarinet

Tijmen Lensink A-slagwerk 1

Reinier IJmker A-slagwerk 1

Ilse Krajenbrink C-dwarsfluit

 

De AOV vierde haar 40-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werden zij op 21 mei door Concordia en Jubal samen gefeliciteerd met een serenade. De receptie vond plaats bij De Ploeg en gelukkig was daar nog net genoeg ruimte om het grote aantal muzikanten een plaats te geven tijdens het optreden.

 

Het leerlingenconcert werd dit jaar gehouden op 22 mei. Het B- en C-orkest gaven acte de présence, de blokfluitleerlingen lieten horen wat ze inmiddels hadden geleerd en diverse leerlingen traden voor het voetlicht. Veel familieleden en andere belangstellenden namen plaats in De Borch om de optredens te beluisteren. Alwi Siebers introduceerde alle deelnemers en de docenten en dirigenten gaven uitleg bij elk optreden. Aan het eind van het concert werden Tiny Siebers, Fred Lankamp, Jantine Wassink en Gerjo Seesink bedankt met een bos bloemen. Hun inspanningen voor de leerlingen zijn van groot belang geweest voor dit concert.

 

Eerste Pinksterdag, 30 mei, heeft een koperensemble van Jubal een kerkdienst in Silvolde begeleid. Dergelijke ensembles lijken steeds weer in de belangstelling te staan voor optredens.

 

  Juni

De Varsseveldse avondvierdaagse werd op 11 juni afgesloten. Naast Concordia hebben de malletband en het A-orkest de vierdaagse ingehaald, vanaf De Egge naar de weide achter de sporthal. Daar werden door beide verenigingen gezamenlijk 2 marsen gespeeld en de medailles werden uitgedeeld aan alle deelnemers. Het echtpaar Lammers was 50 jaar getrouwd en aangezien zij donateur van onze vereniging zijn, brachten wij hen een serenade. Op 12 juni vierden zij het huwelijksjubileum bij zaal Van Hal in Voorst.

 

Inmiddels begint de optocht op de Heelweg ook een vast onderdeel van onze activiteiten te worden. Op 17 juni gingen we weer met z'n allen op de kar door de Heelweg als onderdeel van de optocht. De route was dit keer wat ingekort: na de pauze bij De Radstake gingen we weer richting het Buurtschapshuus en niet eerst meer door de Vennebulten en over de Veenweg.

19 juni volgende praktijkexamens voor enkele leerlingen die op 8 mei het theorie-examen hebben afgelegd. In Hengelo (Gld) deden Willeke Heersink, Marieke Heijink en Lieneke Corzaan hun best om te laten zien wat ze muzikaal in huis hadden. Een week later, 26 juni, waren Tijmen Lensink, Reinier IJmker en Ilse Krajenbrink aan de beurt voor hun examen, eveneens in Hengelo (Gld). Gelukkig boeken onze leerlingen altijd goede resultaten, zodat ze hun muzikale weg kunnen vervolgen.

Voor de 2 e keer heeft het B-orkest meegedaan aan het Jeugdorkestenfestival in Dinxperlo. Als voorbereiding op het concours van komend najaar was dit een mooie gelegenheid om als orkest op te treden voor een jury, en van deze jury een beoordeling mee te krijgen. Rond 14.30 uur verzamelden de leden van het B-orkest zich bij De Borch en vertrokken richting Ons Huis in Dinxperlo. Na het inspelen zocht iedereen een plek op het podium. Dit was passen en meten: het bleek wel dat ook het B-orkest de laatste jaren flink is gegroeid. Na wat puzzelen had iedereen een plaats gevonden. Met het juryverslag kan het B-orkest haar voordeel doen voor het komende concours.

Lees hier het volledige juryrapport.

 

  Juli

Zo richting de zomervakantie proberen we het seizoen af te sluiten met een luchtig concert. Dit jaar was gekozen om dat samen met onze zustervereniging Concordia te doen. Bij 't Hofshuus vond op 2 juli een buitenconcert plaats. Het weer was al een aantal dagen sterk wisselvallig, dus er werd heel wat naar de lucht gekeken om te kijken of het door kon gaan. We waagden de gok toch maar, ondanks een aantal flinke buien in de late middag. Het weer bleef gelukkig prima: weinig wind, de zon kwam achter de wolken vandaan, de temperatuur was wel wat laag. Concordia, onder leiding van Andy Kievits, beet het spits af met het spelen van hun programma. De malletband van Jubal vervolgde met het spelen van hun werken en het A-orkest van Jubal verzorgde het derde deel. De avond werd afgesloten met het spelen van de mars Arsenal door Concordia en het A-orkest van Jubal. Nadat de stoelen waren opgeruimd en de laatste pauk vanuit de aanhanger naar De Borch werd verreden, kwamen de eerste regendruppels naar beneden en begon het weer te regenen. Beter afpassen was onmogelijk…

 

Zaterdag 3 juli was het volksfeest in De Heurne. Fanfare Psalm 150 had onze malletband gevraagd om hen te begeleiden tijdens dit feest. De malletband sloot dus de lange reeks activiteiten van dit jaar af

 

  Augustus

Donderdag 12 augustus was de eerste dag van het AOV-feest dus ook de eerste dat het A-orkest en de malletband in vol ornaat aantreden. Helaas regende het zoveel dat de optocht moest worden afgelast. In plaast van vertrek van de optocht om 19.00 uur werd rond dat tijdstip besloten de optocht niet door te laten gaan. Zaterdag 14 augustus was het weer gelukkig beter en zelfs de zon kwam er tijdens de optocht door. De route was vanwege het afgelasten van de donderdag aanzienlijk langer. De normale route van de zaterdag werd vanaf de rotonde bij Den Es verlengd met de route van de donderdag. Mede door het weer was het toch goed vol te houden.

Op vrijdag 13 augustus waren onze ereleden Han en Dien Jansen 50 jaar getrouwd. Zij vierden dit op zaterdag 14 augustus zodat wij na de optocht rond 14.30 uur aanwezig waren bij De Ploeg. Het A-orkest stond opgesteld op het podium en zodra de malletband in de zaal vóór het podium plaatsnam ging het gordijn open voor de serenade. Voorzitter Fré Duimelaar bedankte het echtpaar voor hen jarenlange betrokkenheid en inzet bij onze vereniging. We waren allemaal aansluitend uitgenodigd voor de receptie.

Op 29 augustus vond de Startzondag van de kerk plaats. Het B-orkest heeft de bijbehorende kerkdienst begeleid. Het is opvallend om te zien dat het B-orkest ook bij het begeleiden van diensten steeds meer een zelfstandige rol krijgt.

  September Edwin Klompenhouwer, één van onze trombonisten, trouwde op 9 september met Bianca Diepenbroek. De kerkdienst in Bronkhorst werd begeleid door een koperensemble van Jubal. 's Avonds heeft het A-orkest het bruidspaar een serenade gebracht bij de Radstake.

Op 29 september was de jaarlijkse ledenvergadering. Bij de bestuursverkiezingen waren Jolanda Seesink, Fré Duimelaar en Gerdien Heusinkveld aftredend, waarbij alleen Jolanda herkiesbaar was. Als nieuwe bestuursleden mochten we Arjen Legters en Erwin Heersink verwelkomen. Erwin Heersink werd ook gekozen als nieuwe voorzitter van de vereniging. Het actiecomité gaf aan dat de rommelmarkten al enkele jaren onvoldoende opbrachten en dat is besloten te stoppen met het houden van deze markten. Aan het einde van de vergadering werden de aftredende bestuursleden bedankt voor hun inzet. Gerdien Heusinkveld heeft de malletband de afgelopen periode vertegenwoordigd. Fré Duimelaar was 10 jaar voorzitter geweest. Kenmerkend voor zijn functioneren was zijn uitgangspunt dat de vereniging hoe dan ook een eenheid moet zijn. Omdat Jubal onder zijn leiding goed is ontwikkeld en omdat Fré zich heeft ingespannen voor met name Jubal Support, het leerlingenbeleid en de contacten buiten de vereniging is hij tijdens de vergadering benoemd als erelid van Jubal.
  Oktober

Op 15 oktober ging onze hoboïste Judith Timmer trouwen met Gerco Vink. Bij De Heksenlaak in Barchem heeft het A-orkest hen een serenade gebracht. Zij waren ook uitgenodigd om de bruiloft mee te vieren. Met plaatsen vlak naast het podium en de dansvloer werd uitbundig meegefeest. Een dag later hield het B-orkest een repetitiemiddag als voorbereiding op het concours. Dit vond plaats bij zaal Lovink in Halle. 's Avonds was er een try-outconcert waar familie en vrienden waren uitgenodigd. De leden van Jubal Support waren ook uitgenodigd om meer inzicht te krijgen in ons jeugdbeleid en te horen hoever het B-orkest met repeteren was gevorderd. Ook de leerlingen van de malletband lieten van zich horen, zodat iedereen een compleet beeld had van ons leerlingenbeleid. Het was al met al een succesvolle avond in een gemoedelijke sfeer.

Op 23 oktober vonden de theorie-examens plaats in Almen. Van Jubal deden de volgende leerlingen mee:

Laura Gussinklo A klarinet
Annemieke Legters A klarinet
Rob Sloetjes B hoorn
Michiel Hobelman B trompet
Judith Krajenbrink C fluit
Lonneke Sloetjes C klarinet

 

Alle leerlingen zijn geslaagd en kunnen dus op voor het praktijkexamen op 18 december.

Een week later, zaterdag 30 oktober, begon voor Jubal al vroeg. Om 08.00 uur moest al het slagwerk worden ingepakt. Rond 09.15 uur vertrok het voltallige B-orkest vanaf De Borch richting Amersfoort. Het grote moment van het concours was aangebroken en rond 11.30 uur kon het B-orkest inspelen, om een uurtje later op het podium plaats te nemen. Volgens enkele leden werd er geconcentreerd gespeeld en kon iedereen na het optreden tevreden zijn. Het was alleen nog afwachten wat de jury ervan vond. Rond 13.30 uur kwam de uitslag. Met in totaal 87,25 punten betekende dat een prachtig resultaat, inclusief promotie naar de 4e afdeling. Iedereen ging dik tevreden naar Varsseveld. Bij Kwalitaria De Heer werd het resultaat goed gevierd. Het college van B&W werd vertegenwoordigd door Wethouder Elly Dings die aangaf zeer in haar nopjes te zijn met het puntenaantal door zoveel jeugd.

Tijdens de kerkdienst van 31 oktober in De Keurhorst heeft de trompetgroep acte de présence gegeven. Het begeleiden van een kerkdienst door een kleine groep muzikanten blijkt goed in de smaak te vallen.

  November

Met de Koninklijke Winterswijkse Orkestvereniging (KWOV) was afgesproken een dubbelconcert te geven: dit orkest en het A-orkest van Jubal hadden beide een programma ingestudeerd wat zowel in Winterswijk als in Varsseveld ten gehore zou worden gebracht. De aftrap was in de Grote Kerk van Varsseveld op 5 november: KWOV beet het spits af deze avond en liet onder meer Armenian Dances I en II horen. Na de pauze was het de beurt aan het A-orkest. Met name het werk "Of Sailors and Whales" viel goed in de smaak bij het publiek. Voor dit concert was er voor het eerst een stellage met theaterdoeken achterin het koor van de kerk opgesteld. Onze eerste indruk was dat dit het geluid ten goede kwam. We proberen dit dus vaker uit.

13 november kwam Sint Nicolaas aan in Varsseveld. Jubal heeft hem en zijn Zwarte Pieten ingehaald bij de Kwaksmölle. Helaas begon het daar te regenen en de buien waren niet van de lucht. Op weg naar de sporthal zijn we dus afgehaakt en naar De Borch teruggekeerd. We zijn te zuinig op onze dure instrumenten om ze te laten verregenen. Na een korte koffiepauze bij De Borch ging het A-orkest daarna naar De Ploeg voor een serenade voor het 50-jarig echtpaar Scheperboer. Met hun jarenlange donateurschap kan onze vereniging zeer tevreden zijn en deze serenade was dan ook op z'n plaats.

Het bleek een drukke dag, want 's avonds ging het A-orkest naar muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk voor het 2e optreden van het dubbelconcert met KWOV.

  December Samen met het Varssevelds Christelijk Gemengd Koor werd een Kerstconcert gehouden op 17 december in de Grote Kerk. Er werd voor het publiek herkenbare muziek gespeeld en het koor had eveneens goed in het gehoor liggende werken. Het programma werd zonder pauze afgewikkeld en na afloop was er voor iedereen een glaasje gluhwein (of ranja). Hierdoor werd er nog gezellig nagepraat in de kerk en kon worden teruggekeken op een geslaagd concert.

De praktijkexamens werden op 18 december gehouden in Doetinchem. Alle leerlingen die op 23 oktober theorie hebben gehaald, hebben het praktijkexamen nu ook gehaald. Daarnaast heeft Lieneke Corzaan het B-praktijkdiploma behaald. De leerlingen en hun leraren zijn door Jubal gefeliciteerd en onze dank werd met bloemen onderstreept. Omdat Jan Mellée nu geen leerlingen meer voor ons in opleiding heeft, ontving hij een extra grote bos als dank voor zijn inzet voor Jubal.

Het was een druk weekend, want zondag 19 december trad het A-orkest op in de sporthal. Tijdens de Volkskerstzangdienst begeleidde Jubal de samenzang. Het jaarlijkse gebeuren wordt door 3 orkesten afgewisseld en dit jaar was Jubal aanwezig in de sporthal. Dit was ook de laatste activiteit van 2004. De kerstvakantie brak aan en iedereen was vrij tot begin januari.

 

Inloggen

Laatste nieuws

Profiteer ook van belastingvoordeel

Steeds meer donateurs en leden van Jubal Support profiteren van fors belastingvoordeel. Zij hebben de papieren op orde om hun gift aan Jubal te mogen aftrekken van de belastingen. Wilt u ook profiteren? Lees snel hoe na hoe dat werkt.

Ideeënbus

Heeft u ideeën? Laat deze dan achter via de Ideeënbus