Verslag Jubaleumkamp (2003)

Het jubileumjaar wordt extra bijzonder met een dubbel jubileum als dit. Het kamp werd namelijk dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd, een respectabele leeftijd voor dit nog steeds spontaan georganiseerde evenment binnen de vereniging.

Zoals altijd verzamelden we ook dit jaar voor de Borch. Al om 09.15 u werden de eerste mensen gesignaleerd, maar zoals altijd gingen we rond 10.00 u op weg. Dit keer - zoals de eerste drie keren - opnieuw naar Buesink te Lievelde.

  • kamp_2003_4_20090718_1949744399
  • Reacties: 0
Na een bijna helemaal droge rit ging iedereen snel een plekje zoeken in de kampeerboerderij. Zoals ieder jaar was hierbij de sfeer al meteen heel 'kamps' (wat een Nederlands he...). Na een tijdje was het tijd elkaar iets beter te leren kennen, want dit jaar gingen er ruim 15 mensen meer mee dan de voorgaande jaren. Bovendien is de vereniging weer een heleboel jonge leden rijker - vooral bij de blokfluiters - en vooral ook van hen was de deelname meteen al erg goed. Het kennismakingsspel met een over te gooien touw ging niet helemaal soepel vanwege het korte touw en de hele grote kring, maar door snel een tennisbal te pakken leerden we elkaar wel snel kennen.

Na een heerlijke broodmaaltijd en het broodnodige afwassen (het nadeel van jezelf "leiding" mogen noemen...) was het tijd voor het eerste spel: "ren je rot!!". Verspreid over het gebouw en op diverse plekken buiten hingen briefjes met vragen over JUBAL, muziek in het algemeen en andere algemene kennis. De vragen moesten in volgorde worden afgewerkt - dat had niet ieder team even goed begrepen.... - en juist hierdoor ontstond een gezellige warboel van heen-en-weer en van binnen naar buiten rennende mensen. En sommige vragen waren ook erg goed verstopt door de organisatie van dit spel...

Hierna was het vrij voor iedereen, wat inhield dat sommigen gingen ravotten op de zolders (soms iets te wild...), even wat lezen, gezellig bijkletsen, of meedoen aan een spontaan opgezette stoelendans.

Ondertussen en hierna ging de organisatie eens flink brainstormen over wat 's avonds te doen, want het weer bleef enorm wisselvallig. Na het eten moest de knoop dan ook worden doorgehakt, maar gelukkig was het weer 's avonds echter voldoende om naar buiten te gaan.

Eerst werden de mensen die 's avonds een bijzondere opdracht in het bos hadden ('bangmaker', douanier, 'groene-licht-man' en groepsleid(st)er) meegenomen naar het bos, om te laten zien het het er (bij daglicht) uitziet. Het bos had nogal gevaarlijke kuilen (waar Gert-Jan als 'bangmaker' dankbaar gebruik van heeft gemaakt...) die verkend moesten worden en de grenzen van het spelterrein moesten tevens duidelijk zijn.

Het spel begon 's avonds met een spannend verhaal door Gert-Jan. In het donker en met slechts enkele zaklampen vertelde hij een verhaal waarbij iedereen de aandacht vast hield. Ondertussen vertrokken de mensen met een spelfunctie (uitgezonderd groepsleiders) na zwart geschminkt te zijn al richting het bos. Wat er ondertussen gebeurd is in het gebouw, daar kan ik als 'groene-licht-man' slechts naar gissen. Wel weet ik dat we toch wel een tijdje in het bos hebben gewacht op de mensen...

En toen begon het! Vanuit een centraal punt moesten de mensen met groen licht worden opgezocht om vragen te halen, die vervolgens beantwoord moesten worden bij datzelfde centrale punt. Ondertussen liepen er echter bangmakers rond (of zaten in een boom...) en douaniers, die de spullen weer kwamen afpakken. Luisterend naar al het gillen in het bos zijn sommige mensen flink geschrokken! Aan de andere kant hebben sommige groepen de mensen met het groene licht nauwelijks gezien, terwijl anderen om de haverklap alweer naast het groene licht stonden. Al met al een erg geslaagd bosspel!

's Nachts was het voor sommigen snel het bed in, terwijl anderen toch wel erg graag een kampvuur wilden hebben. Dat kostte de nodige hoofdbrekers, aangezien de oude vertrouwde plek hiervoor niet geschikt was dankzij te harde wind. Maar na veel overleg werd er toch een geschikte plek gevonden en kon het vuur aan en bleven sommigen zitten tot in de late uurtjes.

's Ochtends was het eerst eens rustig wakker worden... tenminste, dat hadden sommigen wel nodig. Zo veel tijd was er echter niet, want de "jonge leiding" (leeftijdsverschil van slechts 1 tot 4 jaar met de "oude leiding"....) - om ze maar even zo te noemen - had een uitgebreid parcours van spellen uitgezet met als hoogtepunt een heuse zeepsopbaan! De verkleedrace (iemand staat stil en wordt kledingstuk voor kledingstuk door anderen aan- en daarna uitgekleed) was een ander zeer lachwekkend spel.

Tijd voor het middageten. Na het applaus voor de leiding (waarvoor dank) was het tijd om alvast de tassen in te pakken, want de ouders zouden over niet al te lange tijd alweer komen. Om de kinderen op te halen, maar zo gemakkelijk zouden ze die niet meekrijgen. Eerst moest de muziekkennis bewezen worden in een groot muziekspel van ouders tegen de jeugd. Onder de enthousiaste leiding van Martin en de zeker zo enthousiaste zangkunsten van Annemiek (voor beide teams!) moesten de teams nummers afzingen. Gelukkig wel ieder uit hun eigen tijdperk, alhoewel dat bij de jeugd soms nogal uiteen liep (wie zijn de M-kids bijv....).

Hierna werd het gebouw toch langzaamaan telkens leger. Flink schoonmaken door de organisatie, verloren spullen bij elkaar zoeken en uiteindelijk konden wij ook vertrekken.

Al met al een zeer geslaagd kamp!

Inloggen

Laatste nieuws

Steeds meer donateurs en leden van Jubal Support profiteren van fors belastingvoordeel. Zij hebben de papieren op orde om hun gift aan Jubal te mogen aftrekken van de belastingen. Wilt u ook profiteren? Lees snel hoe na hoe dat werkt.

Ideeënbus

Heeft u ideeën? Laat deze dan achter via de Ideeënbus